Ny fôrbåt på gass

MS Nyksund er verdens største fartøy spesiallaget for frakt av fiskefôr. Skipet skal gå i frakt for BioMar og båten drives frem med gass i stedet for diesel, noe som gir mindre utslipp.

81 meter lange M/S Nyksund kan frakte opptil 2.700 tonn fiskefôr, når skipet om kort tid ankommer Norge og er klar for frakteoppdrag for BioMar (foto: NSK/Tersan Shipyard).

NSK Shipping AS har kontor på Myre og hovedvekt på transport for BioMar. Rederiet ble etablert i 2002 og eier fra før M/S Høydal og Nyksund II. Nå kommer altså også M/S Nyksund, som blir det største skipet, som en nyere og større utgave av M/S Høydal.

Alle tre fartøyene vil gå i oppdrag for Biomar. NSK Shipping opereres og megles fra kontoret i Harstad av Mats Nygaard Johnsen, men har også administrasjon på Myre.

– «Nyksund» gikk sist fredag fra verftet og i retning Norge. Forventet ankomst ved BioMars anlegg på Karmøy er om omtrent to uker, forteller Mats Nygaard Johnsen i NSK Shipping i en pressemelding. Skipet ble denne uken formelt overlevert ved verftet som har stått for byggingen – Tersan Shipyard.

Som et ledd i moderniseringen av BioMars transport av fiskefôr ble det i 2015 inngått avtale med NSK Shipping om bygging av et nytt fôrfartøy.

– Dette svært avanserte fartøyet har vi lenge sett fram til å få i drift for ytterligere å kunne betjene våre kunder på beste måte. Skipet var opprinnelig planlagt levert før årets høysesong. Forsinkelsen fra verftet har gitt oss noen utfordrende måneder, og vi gleder oss nå til å få båten i drift, sier Tore Gunnar Wikdal i BioMar.

– Det litt mindre søsterskipet, M/S Høydal, kom for få år tilbake med helt nye løsninger for bulklevering av fôr. Fartøyet var også det første gassdrevne i sitt slag, et viktig bidrag i BioMars bærekraftsatsing, sier Tore Gunnar Wikdal.

Nybygget er et høyteknologisk fartøy, med topp moderne utstyr på alle områder og lastekapasitet 2.700 tonn fiskefôr. Dette innebærer et miljøvennlig LNG-gass drevet fremdriftsmaskineri som er levert av Rolls Royce. Skipet er også utrustet med utstyr for effektiv og skånsom håndtering av fiskefôr, samt større og kraftigere trustere og DP-system for optimal manøvrerbarhet.

Skipet er designet i samarbeid med designselskapet NSK Ship Design og har en lengde på 81,5 meter. Samme designselskap bygger også verdens største Havfarm, på vegne av Nordlaks.