Nå er høsten kommet

Full storm på Ånstadblåheia mandag. Det vanlige høstværet, med regn og sterk vind, kom litt sent i år. Tirsdag kveld kan det bli storm på yttersida av Vesterålen. Ruskeværet skal vare i enda noen dager.

sjosproyt-strand

Høy vannstand i Lofoten og Vesterålen kommer både av månen og sørlig sterk vind.

Ved middagstid mandag ble det mål full storm på Ånstadblåheia, med 25,5 meter pr sekund. Tidligere på dagen blåste det også godt, men ikke riktig så mye. Stormen har imidlertid kun vært på toppene denne gang, mens det har vært mindre vind på lavlandet. Trolltiden ved Andenes hadde i formiddag liten kuling.

På Stokmarknes, Andenes og Sortland var det bare frisk bris, etter at det hadde vært noe sterkere vind på morgenkvisten.

Nå spakner det noen timer før vinden tar seg opp igjen tirsdag ettermiddag. Da er det meldt sterk kuling, styrke 18, fra sør-sørvest. Styrken vil imidlertid variere da også, ettersom det er utsatte strøk og toppene som nok vil få betydelig sterkere vindkast. på Yttsida av Vesterålen kan det bli opptil full storm.

YR melder også risiko for høy vannstand, estimert til 35-45 cm over høyden oppgitt i tidevannstabellene, særlig tirsdag ettermiddag og natt til onsdag. Vannstanden er ventet å være på det høyeste mellom kl 12 og 15 om ettermiddagen og mellom kl 01 og 03 om natten.

Noe nedbør kan det også komme, men ikke særlig mye. Frem mot helga skal det bli bra vær igjen i Vesterålen.

Oktober måned var særdeles tørr og varm i år, sammenliknet med «normalen». Bare en tredel av vanlig nedbør kom denne måneden og temperaturen var et par grader høyere enn normalt. Det tørre været fortsatt i november, men da sanke temperaturen betydelig, men likevel ikke mer enn det som er normalt for årstiden.