Misbrukt i svindel

Epost-virus florerer. Nordlaks går i dag ut med en advarsel om at svindlere sender ut eposter som angivelig kommer fra «Nordlaks Holding», med faktura og vedlegg som trolig inneholder virus.

Nordlaks startet i forrige uke opp igjen slakteriet på Børøya etter en periode med permitteringer. Man gleder seg over å være i gang igjen, men ikke å bli misbrukt av svindlere som sender ut eposter der Nordlaks fremstår som avsender.

-Navnet til vårt holdingselskap, Nordlaks Holding AS, misbrukes i et svindelforsøk. Det sendes ut falske faktura hvor avsenderen oppgis å være Nordlaks Holding AS. Vi fakturerer aldri fra holdingselskapet og ber alle som har fått slike eposter om å slette dem omgående, uten å åpne filvedlegg som det linkes til, lyder meldingen som nettopp gikk ut fra Nordlaks. Man ber folk bringe dette videre, slik at ingen kommer i klemme.

Den senere tid har en rekke privatpersoner og flere bedrifter i Vesterålen blitt rammet av datavirus som kommer via falske eposter. Flere av disse ser svært tilforlatelige ut. Gjerne er de lagt ut slik at de forespeiler å komme fra store seriøse firma. Telenor har vært i slik klemme flere ganger og andre store firma likeså.

Denne gangen er det altså Nordlaks som er kommet i fokus, der man har fått tilbakemelding fra en rekke personer som har fått slike falske eposter, øyensynlig sendt fra Nordlaks.

Flere av disse epostene er slik at det fremkommer et typisk norsk navn som avsender. Heidi Hansen, Per Andreassen og flere andre normale norske navn er blitt brukt her. Det eneste man kan se i farten er at avsenderens adresse er litt underlig. Om man trykker på svar, vil det ofte vise seg at avsenderen er xxx.com.fr. Så langt er det dette normalt ikke farlig, med det uheldige er vedleggene som følger med. Dette er ofte et ondsinnet zip-program, som åpner seg i rasende fart på pc-en og tar den som gissel. Alle filer blir blokkert og sabotørene krever så løsepenger for å åpne filene.

Rådet fra datakyndige er derfor å aldri åpne eller klikke på vedlegg i eposter, uten at man er 100% sikker på at avsenderen er kjent. Om det følger med en zip-fil så er dette en stor risiko, da den kan vise seg å inneholde et alvorlig datavirus. Om et slikt virus slippes løs, blir gjerne hele PCen blokkert og ødelagt. Om maskinen står i et nettverk med andre, kan viruset spre seg til flere av bedriftens andre PCer. Her gjelder det altså å være på vakt.