Blir ikke kvitt lusa

Flere barnehager og skoler i Sortland har den senere tid sendt melding til foreldrene om tilfeller av hodelus. Noen steder har dette vist seg svært vanskelig å bli kvitt.

Det er viktig å sjekke barna for hodelus ofte, slik at smitte raskt kan oppdages og spredning unngås, sier Folkehelseinstituttet. En lusesjekk utføres ved hjelp av lusekam, forstørrelsesglass og godt lys (foto: FHI/Anne Lene Solbakken).

En trebarnsmor har nettopp skrevet brev til Sortland kommune og bedt om hjelp. -Hva gjør jeg, spør hun. -Nå har jeg hentet mine barn alt for mange ganger i barnehagen på grunn av lus. Nå er jeg lei. Jeg vet jeg leverer de fra meg uten lus og så ringer barnehagens ansatte og sier barna har lus. Da må det jo komme fra et sted i barnehagen. Hva med utstyr, tepper, sofaer, bamser og annet, spør hun.

-Jeg syns dette er for ille og mener kanskje barnehagen burde gjøre noe med sine rutiner. Det er jo ikke bare sende hjem ungene for behandling, hvis problemet er i barnehagen. Nå er jeg dritt lei av å behandle mine barn for dette. Lusemidlene kommer ikke til å funke til slutt, skriver den oppgitte moren i sin henvendelse. Hun vurderer å ta ungene ut av barnehagen på grunn av dette problemet, som har gjentatt seg flere ganger.

Vesterålnytt har hørt fra flere foreldre i Sortland at det har vært tilfeller av lus ved både barnehager og skoler. Noen steder har dette pågått i månedsvis og de ansatte har vært både fortvilet og oppgitt over situasjonen.

-Jeg har hørt om noen tilfeller, men dette rapporteres normalt ikke inn til helsevesenet. Tilfeller av hodelus er noe de fleste kan klare å bli kvitt selv. Det ligger gode anvisninger for dette på nettsidene til folkehelseinstituttet, sier kommuneoverlege Mette Røkenes i Sortland til Vesterålnytt. Hun tror ikke det er noe mer av dette i vinter, i forhold til tidligere. -Noen epidemi kan vi neppe snakke om her, men lusa kan være vanskelig å bli kvitt om ikke alle følger opp skikkelig, sier Røkenes.

Kløe i hodebunnen er et vanlig tegn på hodelus. Lusas spytt inneholder stoffer som, når de kommer inn i huden, utløser kløe. Det er imidlertid ikke alle med lus som opplever kløe. Et annet symptom på lus er sår og infeksjoner i hodebunnen som følge av opprevne lusebitt. Et svart pulver, luseavføring eller tomme lusehuder, kan man av og til oppdage på hodeputen eller kragen, skriver FHI på sine nettsider.

Hvis hodelus oppdages på barn i barnehagen eller på skolen, er det ikke nødvendig å sende barnet hjem, mener FHI. Sannsynligvis har barnet hatt lus i lang tid, så noen timer fra eller til har ingen smittemessig betydning. Man kan eventuelt sette et skaut eller annet hodeplagg på barnet som hindrer at det smitter andre. Når barnet kommer hjem, skal første del av behandlingen helst gjennomføres samme kveld/natt. Barnet kan gå i barnehagen eller på skolen som normalt. Barnehage, skole og vennekrets skal informeres om at barnet har hodelus, slik at vennekretsen kan sjekkes for lus og barnet unngå gjensmitte.

Lusesmitte skjer ved at lus, oftest voksne lus, kryper fra en person til en annen når hodene legges inntil hverandre. Lus kan ikke hoppe, men kryper fra hårstrå til hårstrå. Hvis lusa kommer bort fra hodebunnen er det svært liten sjanse for at den vil kunne etablere seg på nytt. Den vil fort bli svak og overlever maksimalt 1-2 døgn. Vask av møbler, leker, kosedyr etc. er derfor unødvendig.

Både voksne og barn kan få hodelus, men hodelus er mest vanlig blant barneskolebarn. Man kan få lus uansett hårtype. Hodelus overlever både i hår som vaskes ofte eller sjeldent, skriver FHI.