Mest populære fisk

Norsk oppdrettslaks er verdens mest populære fisk. Dette kommer frem i en stor undersøkelse som er gjort i 20 land. Laks er også blitt den mest populære ingrediensen i sushi.

Så populær er laksen at den har blitt verdens mest populære matfisk (foto: Norges sjømatråd).

Det er aller helst laks fra Norge de fleste vil ha, viser en stor internasjonal undersøkelse fra Norges sjømatråd. Undersøkelsen er verdens største innen sjømat, der nær 30.000 mennesker i 20 land deltar.

Undersøkelsen på sjømat gjøres for å få kunnskap om forbrukertrender som hva som er drivere for kjøp og valg av sjømat, hvorfor folk velger en type fisk fremfor en annen.

I tillegg ser undersøkelsen på hvor norsk sjømat står i forhold til konkurrentene. For eksempel om folk foretrekker sjømat fra et land fremfor et annet.

På spørsmål om hvilken fisk folk foretrekker til hverdagsmåltid, helgemåltid og når de spiser på restaurant havner laksen med få unntak blant topp tre til alle anledninger, i alle landene.

I tillegg er laks folks favorittfisk nummer én til alle måltidene i syv av de 20 landene i undersøkelsen.

I seks av landene, deriblant Norge, kommer laksen på førsteplass til ett eller to av måltidene. Ingen andre sjømatarter rangeres like høyt på listene som laksen.

Det gjør laksen til verdens mest populære matfisk.

Videre svarer deltakerne på om de har noen preferanser når det gjelder laksens opphav, altså hvor laksen kommer fra.

Her troner norsk laks høyt over alle andre lakseproduserende land. Hele 44 prosent av alle de over 25.000 deltakerne foretrekker laks med norsk opphav.

Det er langt ned til andreplassen og bare 11 prosent sier de helst vil ha laks fra USA/Alaska.

-Vi vet også fra markedsundersøkelser i flere andre land at norsk laks kommer høyt opp på preferanselistene.

Samlet sett gjør dette norsk laks til verdens mest populære matfisk, konstaterer Tom Jørgen Gangsø som er direktør for markedsinnsikt og markedsadgang i Sjømatrådet.