Mekk gir opp igjen

Konkurransen om kundene innen jernvare i Vesterålen er så hard at Mekk-kjeden gir opp for andre gang på Sortland. I stedet skal lokalene brukes til lekeland og en ny restaurant.

Skibsgården senter har ingen problem med å fylle opp ledige lokaler, når Mekk jernvare om kort tid stenger dørene. Da kommer lekeland inn i stedet (arkivfoto).

For noen år siden hadde Mekk-kjeden butikk i Sortland storsenter, men det gikk ikke særlig bra. Nå har man prøvd også i Skibsgården, med samme dårlige resultat. Mekk Sortland begynte med opphørssalg allerede før jul og om ikke lenge vil butikken stenge. Dermed har Mekk-kjeden kun en eneste butikk igjen i Nord-Norge, med sin avdeling på Leknes. Kjeden er ganske liten i landsmålestokk og sliter med økonomien.

Konkurransen innen jernvare, hjem og fritid, har øket mye i Vesterålen i løpet av 2017. Etableringen av Coop Extra bygg og Biltema på Sortland, samt nye Byggtorget på Stokmarknes, gjør at prisene presses og fortjenesten til butikkene blir mindre. Dette rammer selvsagt de minste butikkene med den svakeste kjeden, og det ble nå Mekk.

Butikken på Sortland drives av Arons Jernvarebutikk AS, med Rabin Mohammed-Ali som eier og daglig leder. Butikken hadde 6,7 millioner i omsetning i 2016 og gikk i økonomisk balanse. Rabin driver også utestedet Baren Første i Blåbyen.

Per Strand Sortland AS driver Byggmakker i dag, men vil om kort tid skifte over til Montèr-kjeden. Dette er landets største kjede innen jernvare og byggevarer, og Byggmakker-butikkene på Stokmarknes, Mye og Andenes vil også skifte over til denne kjeden. Det betyr trolig enda skarpere konkurranse om jernvare-kundene i det lokale markedet. Ombyggingen ved Sortland Senter i Sjøgata vil dessuten gi plass til Clas Ohlson, som også driver inne segmentet Mekk hadde.

Skibsgården senter har allerede på plass nye leietakere i lokalene etter Mekk. Her skal det komme inn et lekeland og en restaurant, slik man ellers finner i Harstad og andre større byer. For ordens skyld må vi nevne at det også er lekeland på Myre, der man har lokaler i det gamle samfunnshuset i sentrum. Hvordan konseptet blir i Skibsgården, og hvem som skal drive dette, er foreløpig ikke kjent. Det er antydet behov for en mindre utbygging av senteret langs sørveggen, for å dekke restaurantens behov.

Skibsgårdens markedssjef, Bjørn Heireng, forteller til Bladet Vesterålen at salget i senteret var ganske stabilt i 2017. Man kom ut på noenlunde samme nivå som året før, og sier seg rimelig fornøyd med dette. Heireng er også fornøyd med det nye parkeringstilbudet man har fått på plass, der det nå er 3 timers gratis parkering. Om kundene velger å la bilen stå etter dette, betyr det at man må betale en avgift for hver time som påløper. Dette systemet ser ut til å virke, slik at det ikke lenger er så mye langstidparkering på Skibsgårdens egne plasser og det betyr alltid ledige plasser til nye kunder.