Mange valglister

Sjelden har Sortlands velgere hatt så mange alternativ å velge mellom, som det blir til høstens valg. Hele 10 ulike partilister er nå godkjent og klarert, og Pensjonistpartiet stiller også opp denne gang.

Sittende ordfører Tove Mette Bjørkmo (AP) og varaordfører Karl Erling Nordlund (SP) får kamp om velgerne foran høsten kommunevalg (arkivfoto).

Valgstyret i Sortland hadde møte forleden og kunne enstemmig godkjenne 10 partilister foran høstens kommunevalg. Det betyr at velgerne her får litt flere alternativ å velge mellom enn man har hatt tidligere.

Pensjonistpartiet stiller opp denne gang med egen liste i Sortland, anført av Arnt Elling Hanssen (57) og Bjørnar Amundsen (57). Begge er ganske ubeskrevet som lokalpolitikere hittil. Tredje på lista er Barbro-Marie Mauseth (42).

Kristelig Folkeparti stiller igjen opp med egen liste, der Egil Hitland (64) topper som for 4 år siden. Da fikk man bare 87 stemmer og ingen representanter i kommunestyret. KrFs liste inneholder flere kjente navn, men det er kun Hitland som har sjanse til plass i rådhuset.

Det samme gjelder med Venstres liste, der Thomas Jensen (41) fra Strand stiller på topp. Venstre fikk kun 92 stemmer ved forrige kommunevalg i Sortland og må mer enn doble dette for å ha mulighet for plass i kommunestyret.

Miljøpartiet de Grønne fikk 105 stemmer ved forrige valg og prøver seg igjen med samme listetopp i Toine Sannes (50). Også her må man også doble stemmetallet for å ha mulighet for plass i kommunestyret. MDG har fin fremgang på meningsmålinger sørpå, men det er uklart hvordan dette gir seg utslag i nord.

Sosialistisk Venstreparti (SV) stiller denne gang med Christian Torset (49) på topp, mens Ina Beate Jensen (39) følger på andreplass. Partiet har bare en representant i dagens kommunestyre og må styrke seg litt om det skal bli to. SV fikk 223 stemmer ved forrige valg.

Hos SV knytter det seg litt spenning til tredjeplassen på lista hvor Oddmund Enoksen (65) er oppført. Han er ikke kumulert og må derfor ha mange «slengere» (ekstrastemmer) for å passere Jensen og Torset. Enoksen er imidlertid en svært markant lokalpolitiker, som stadig er i mediebildet.

Senterpartiet fikk inn to i kommunestyret med 288 stemmer fra velgerne sist. Det er da også de to som nå bekler toppen av lista, med Karl Erling Nordlund og Berit Tunstad. Mange har spådd at SP vil gjøre et brakvalg i Vesterålen denne gang, med bakgrunn i striden om Andøya flystasjon og Kystvakta.

Kanskje kan da Daniel Lagesen og Eirin Angell komme inn i kommunestyret også, om man dobler stemmetallet ved høstens valg. Det er ikke usannsynlig, selv om konflikten med «Oslo-makta» har vært like klar i Sortland som i Andøy.

Hos partiet Rødt er det to kjente navn på topp. Kamilla Ravn Fossem (37) er øverst, mens Christoffer Ellingsen (68) følger på andreplass. Partiet fikk 440 stemmer ved forrige valg og dermed 3 representanter i kommunestyret. Den tredje blir trolig Susanne Vargas Hansen (29), som da vil være ny i lokalpolitikken.

Hovedkampen i valget vil likevel stå mellom Høyre og AP. Begge disse partiene stiller solide lister med mange kjente navn. Tove Mette Bjørkmo vil gjerne fortsette som ordfører med AP i ledelsen, mens Høyre og Marthe Hov Jacobsen nok gjerne overtar føringen.

Forrige valg fikk AP 1.343 stemmer, mens Høyre fikk 1.714. Selv om Høyre ble største parti, fikk man ikke nok vekt i kommunestyret til å få flertall med FrPs to i tillegg. Fremskrittspartiet stiller denne gang med nye folk, der Freddie Andersen (53) er listetopp. Spørsmålet her er om FrP klarer å beholde sine 360 stemmer, med en helt ny liste og få kjente navn.

MDG og SP er begge «grønne parti» og mye tyder på at disse vil styrke seg i høstens valg. Spørsmålet er om de da tar velgere fra AP og SV, eller om de henter fra den borgerlige siden med Venstre og KrF. Småpartiene vil uansett kunne avgjøre hvem som sitter som ordfører i oktober 2019.