Mange rier før sommeren kommer

Været har slått om de siste dagene og vi har hatt snøfall, til manges forundring. Dette er helt normalt, og vi må vente flere slike «rier» før sommeren. Reinkalvria kommer i månedsskiftet april-mai, mens pinseria kommer enda senere.

Reinhornet

Litt for tidlig til å være reinkalvria vi nå har hatt. 

For de som er optimister og har fått skikkelig vårfornemmelse, så må vi repetere gammel kunnskap. Omkring «Hallvardsok» (15.mai) står det i leksikon at reinkalvria skal komme med en liten kuldeperiode. Omkring Pinse skal det så komme et nytt væromslag, som kalles pinseria. I år faller disse sammen på kalenderen, så om vi skal bruke gamle jærtegn kan det være at vi allerede nå har reinkalvria.

Reinen får normalt kalver i mai måned, pluss minus noen dager. Man sa ofte før at kalvene måtte kjenne snø på klovene, for at de skulle reise seg. Dette stemmer ikke helt, ifølge det reineier Alf Johansen sier til NRK Troms. -Det beste for kalvene er tørt og pent vær. Verst for kalvene er sludd, regn og vind. Kalvene er hardføre, men tåler ikke alt av vær, sier han. Kalvene er normalt 3-5 kilo og kan gå og løpe allerede første døgnet. De begynner også å spise bare noen minutter etter fødselen.

Norge har ca 250.000 tamrein og 25.000 villrein. Dermed kommer det mer enn 150.000 reinkalver i løpet av våren. Vesterålen, Lødingen og Kvæfjord har ca 1.500 rein og i Sortland er den mest synlige flokken eid av Laila og Arild Inga. På Kåringen har man et felles slakteri for rein. Opp mot 25% av reinkalvene kan bli tatt av rovdyr eller omkomme.

Om vi i stedet skal stole på meteorologene i Yr, så vil det bli ganske kjøling fremover de neste dagene også. Vi skal få ett og annet solgløtt, men ikke mer enn 2-5 varmegrader. Trøsten er lite vind og nesten ikke nedbør, så dette passer egentlig godt for kalvingen som snart skal starte.