Maja og Sara er popnavn nå

William er det mest brukte guttenavnet i Nordland for tiden og i fjor var det 24 mannlige småtasser som fikk dette navnet her. Maja er mest pop blant jentene, tett fulgt av Sara og Linnea.

barnenavn

Er dette William og Sara, eller Lucas og Maja?

Svært mange jentenavn slutter nå på bokstaven a, viser statistikken fra SSB for 2015. Maja topper med 18 pikebarn, mens Sara og Linnea hadde 17 som valgte dette. Deretter følger Emma, Leah, Mia og Frida. Alle korte navn som slutter på a. Dette må sies å være en helt klar populær-trend i Nordland, men vi ser det samme for hele Norge også, med litt ulik plassering av rekkefølgen.

Hos guttene er det ikke noen slik tydelig tendens, der statistikken toppes av William i vårt fylke. Lucas og Magnus følger på de neste plassene. Deretter kommer Liam, Theodor og Magnus. Her er altså stor variasjon i navnene, og ikke noen tydelig tendens som hos jentene.

William har etter over 30 års klatring nådd navnetoppen i Norge. Emma som har dominert siden 2003 er tilbake som toppnavn, skriver Statistisk sentralbyrå (SSB). Fra et bunnpunkt i 1980 har populariteten til William vokst jevnt og trutt til toppen omsider ble nådd. I 2015 ble det registrert 474 gutter med William som første fornavn. William er en engelsk form av Wilhelm, som betyr «vilje» og »hjelm». William har lang tradisjon i Norge. I folketellingen i 1801 finner vi 17 med det navnet.

Emma slo gjennom med et brak i 2003, og har siden det dominert navnetoppen. Med 449 nye Emma i 2015 er navnet å finne øverst på lista for åttende gang, skriver (SSB). Selv om William og Emma er de mest populære navnene, må det nevnes at bare 1,5 prosent av guttene og jentene fikk disse navnene. Da Anne var på sitt høyeste på slutten av 1950-tallet fikk over 5 prosent av nyfødte jentebarn Anne som første fornavn.

Som vanlig topper Mohammad med ulike skrivemåter i Oslo, men ned fra 2,3 til 2,0 prosent. På landsbasis ligger Mohammed på 33. plass. Adrian ligger på 32. plass, men er det mest populære navnet i Finnmark. Ellers finner vi Henrik på topp i Hedmark, mens Håkon og Even er toppnavn i Oppland, og Elias i Vest-Agder og Møre og Romsdal. Emil er mest populær i Sogn og Fjordane, mens Matheo og Emil deler førsteplassen i Troms.