Lyssky reder selger lagerbygg

Et lagerbygg ved Munningsletta, som tidligere var brukt av Heimevernet, er nå til salgs for 2,3 millioner. Bygget eies av en utflyttet norsk reder som nå bor i skatteparadiset Guernsey ved England. Hans datter, Cissel Alendal, er nå sentral i salget.

Fjellheimlager

Lagerbygget nedenfor Ånstandblåheia skitrekk var tidligere brukt av Heimevernet og eies av firmaet CK Invest as. Bygget ser utvendig svært slitent ut, men er til salgs for 2,3 millioner. Selgeren representeres av Cissel Alendal (50).

Hvorfor skipsreder Torkel Alendal (71) kjøpte det gamle lagerbygget i Ånstadmarka for 1,9 millioner i 2013 er ikke kjent. Verken han eller noen av hans forbindelser i Norge har besvart henvendelser fra Vesterålnytt. Skipsreder Alendal tjente seg søkkrik på 1980-tallet og er senere blitt knyttet til en del mystiske shippingsaker. Bygget er til salgs via Eiendomsmegler1 på Sortland med prisantydning 2,3 millioner. Eiendommen har tidligere vært forsøkt solgt for litt høyere pris av megler «Folk i Husan». Salget har så langt ikke lykkes.

Selskapet CK Invest as er den formelle eier av dette gamle heimevernslageret. Forsvaret solgte eiendommen via Skifte og DnB i 2013 til CK Invest as. Forsvaret solgte over 100 eiendommer mellom 2007 og 2013. Noen til svært lave priser, mens andre gikk over takst. – Ofte må en påregne en del oppgradering på eiendommene våre. Det er klart at markedsprisen påvirkes av standarden, sa Ivan Fjeldheim-Pettersen i Skifte Eiendom til Bergens Tidende i juli 2013. -På flere av eiendommene som skal selges er dårlig vedlikehold en gjenganger. I Holmstaddalen i Sortland står et 636 kvadratmeter stort HV-bygg til salgs. Huset som sto ferdig i 1960, og ble ombygd i 1995, er anslått til å ha en markedsverdi på 1,2 millioner kroner. Det er bare en drøy femtedel av den tekniske verdien på 5,3 millioner kroner, hevdet Fjeldheim-Pettersen da.

CK Invest as er et eiendomsselskap, men har bare noen få eiendommer. Selskapet kontrolleres av Torkel Alendal, men det er Cissel Alendal (50) som er oppgitt som selskapets kontaktperson. Hun er trolig datter av skipsrederen. Flertallet av aksjene i selskapet eies av Christian og Kenneth Alendal, som trolig er sønner av Cissel og dermed barnebarna til reder Torkel. Ingen av disse har noen tilknytning til Sortland eller Vesterålen ellers, så CK Invest as kjøpte nok eiendommen av Forsvaret som en ren pengeplassering.

Skipsreder Torkel Alendal er ikke bosatt i Norge, men hans kone Randi eier en gedigen villa på Karmøy. Randi har særeie på denne, men Torkel har en panteklausul i eiendommen. Naboen er Cissel Alendal, som både eier en villa der og flere andre store boligeiendommer. Hun er også eneeier i selskapet Kvala Eiendom as. Alendal-familien er ellers knyttet til selskapene Agder Ocean Reefer II AS, Star Tankers I as og Salhus Shipping as. Torkel Alendal ble for noen år siden knyttet til flere spesielle saker internasjonalt. En konvolutt med 50.000 kr ble overlevert i Luxemburg av en bankmann fra Haugesund, som Økokrim pågrep. Noen pirater fra Somalia kapret et av skipene til Alendal, og et mannskap på 27, men det ble frigitt senere. Flere hurtige salg av gamle kjemikalietankere gav svimlende gevinst for flere norske redere. En skattesak var trolig årsak til at Torkel Alendal forlot Norge.

Det pussige i denne eiendomssaken på Sortland er altså at en lyssky reder på Guernsey sitter som eier, og verken han eller familien har noe tilknytning til Sortland. Nå sliter de med å få solgt eiendommen, som enten kan brukes til lager fortsatt eller via bruksending nyttes til andre formål. Siste nytt om rederparet Torkel og Randi Alendal var før jul da Randi var på Bjerke travbane og kjøpte hesten «Solør Svarten» for 480.000 kroner på auksjon. Hun er svært opptatt av hester og paret har flere travhester i flere ulike staller i Norge. «Solør Svarten» er en av Norges aller beste travhester og vant 15 løp i fjor med 400.000 kr i premiepenger.