11 personer smittet av harepesten
Til sammen skal 11 personer være smittet av harepest i bygdene Fornes, Medby og Forfjorden helt sør i Andøy kommune, mot grensen til Sortland. Og sykdommen er nokså gjenstridig hos enkelte.
Fornes er den bygda der harepest først ble oppdaget i år og Lillian Jakobsen Skoglund var en av de første som ble syk (foto privat).
-Jeg ble nok smittet første uka i februar og har hatt 4 kurer med antibiotika, men er ennå ikke frisk. Nå starter jeg på min femte kur, og håper den virker, forteller Lillian Jakobsen Skoglund på Fornes. Om ikke denne kuren gjør henne frisk, blir det trolig innleggelse på sykehus og intravenøs medisinering. -Jeg har hørt at det også er et barn som er i samme situasjon, der medisinen ikke virker godt nok. Jeg håper nå at det går bra med alle syke og at vi kan få orden på vanntilførselen her i området, slik at dette ikke oppstår igjen, sier Skoglund.
Hun er imidlertid ikke særlig imponert over hjelpen fra Andøy kommune. Kommunen har i mange år lovet sikkert drikkevann til disse bygdene, uten at noe er blitt gjort. Etter et folkemøte på Medby 13. april lovet ledelsen i Andøy fortgang i planene for kommunal vanntilførsel og støtte til de som vil installere private renseanlegg i sine egne brønner. -Vilkårene for støtte fra kommunen er ikke særlig gode, sier Lillian Jakobsen Skoglund. -Kommunen vil bare dekke deler av kostnadene, så vi blir sittende med den største regninga selv, påpeker hun.
Et renseanlegg til en brønn vil ofte koste omkring 20.000 kroner. Andøy kommune har vedtatt å støtte slike anlegge med inntil 10.000 kroner, eller 75% av kostnaden. Når vannverket er på plass, om 2-3 år, skal kommunen så kunne overta disse renseanleggene gratis. Kommunen venter at dette vil koste totalt 700.000 kr og gjelde for området fra Fornes til kommunegrensen mot Sortland.
I dagens utgave av Andøyposten står imidlertid bygdefolket på Strandlandet og Buksnes frem og krever at også de blir tatt med i den samme ordningen. Tone Haugen sier at hun er forundret over at ikke alle bygdene på Hinnøy-sida er tatt med her. Alle mangler sikker vanntilførsel og avstandene er små fra Fornes til Buksnes og Strandland. Saken skal opp i Andøy kommunestyre den 23. mai og da blir det nok debatt om akkurat dette.
Harepest regnes som en plagsom, men ikke alvorlig sykdom i Norge. Den amerikanske varianten er langt farligere og kan gi dødelig utfall. Tularemi, som den også kalles, gir normalt et forholdsvis mildt sykdomsbilde hos mennesker. Sykdommen starter vanligvis akutt med feber, frysninger, hodepine og tretthet. Inkubasjonstiden er oftest tre til fem dager, men spenner fra under ett døgn til tre uker. Ved direkte kontakt med smittede dyr er det vanligst å få betente sår på hendene og ved innpusting av støv med tularemibakterier kan man få lungebetennelse.
Lillian Jakobsen Skoglund forteller at hun ikke fikk vondt i halsen, men kjertlene hovnet opp og ble ømme. Dette er typisk når smitten kommer via drikkevann, skriver Helsedirektoratet. Faren for å kunne bli smittet av tularemi eller annen vannbåren sykdom vil alltid være til stede. Etter et lemenår vil det året etter kunne forekomme døde dyr som fortsatt er smittefarlige. Man anbefaler derfor at drikkevann kokes eller desinfiseres på annen måte. Det vil forebygge harepest og annen sykdomssmitte når vann hentes fra brønner og andre kilder i naturen.