Lofoten vil shoppe

Utbyggingen av nye butikker på Sortland og Stokmarknes er heftig for tiden, men også i Svolvær satses det. Amfi-senteret er utvidet og nå kan endelig også Biltema åpne dørene på tirsdag.

Biltema i Svolvær ligger i et nybygg ved innkjøringen til byen, og henger delvis sammen med selve Amfi-senteret (foto: skjemklipp Biltemas reklamevideo).

Butikken til Biltema i Svolvær er på 3.200 kvadratmeter og blir nokså lik avdelingen på Sortland, som nylig åpnet. Vareutvalget blir ganske likt og dermed vil kundene ha samme tilbud i Svolvær som i Blåbyen. Kundene i Lofoten trenger dermed ikke dra til Vesterålen eller Harstad, for å kjøpe billige hjem- og fritidsartikler. Svolvær har dessuten også en butikk i kjeden Clas Ohlson, som åpnet for noen måneder siden.

Mens Sortland har 3 kjøpesentre er det bare ett i Svolvær. Amfi-senteret her satser imidlertid stort og har nettopp gjort ferdig sin nye del. Senteret i Svolvær har nå 37 butikker etter den siste utvidelsen. Investorene bak har satset 150 nye millioner og antyder at det vil komme enda en utvidelse, uten at den er tidfestet.

Handelen er viktig også i Svolvær, slik det definitivt er på Sortland. Senterbutikkene gir arbeid til mange. -Vi snakker om flere titalls nye fullstillinger og mange ekstrahjelper. Vi forventer å øke omsetningen opp mot 150 millioner på utvidelsen slik at vi bikker en halv milliard med god margin i 2018, sier senterleder Ole Kristian Kilvær Seth til Lofotposten.

At handelen i Svolvær satser såpass hardt er ikke godt nytt for butikkene på Sortland. Når tilbudet i Lofoten er like godt som i Vesterålen, blir det færre kunder som tar turen langs Lofast for å shoppe på Sortland. Det lå en stund an til at julehandelen skulle ryke for Biltema i Svolvær, ettersom byggingen her ble forsinket. Det kunne gitt en strøm av kunder til Sortland, som nå i stedet blir hjemme og deltar i nyåpningen av en rekke butikker.

Konkurransen og kampen om kundene blir dermed hard i tiden fremover, der det stadig er en liten tautrekking mellom Svolvær, Leknes og Sortland. Til nå har Sortland ligget langt foran de to andre, men forspranget har krympet betraktelig det siste året. Den utbyggingen som skjer ved Sortland Senter i Sjøgata er derfor svært viktig, dersom Blåbyen skal beholde forspranget og kunne hente kunder langsveis fra.

I tillegg til Biltema så har Svolvær fått en ny Intersport-butikk og Spaceworld-Soundgarden. Princess og Ringo er også kommet i ny versjon. En ny restaurant har fått navnet Ichi Sushi & Noodles, og her vil man servere sushi på samlebånd. Kafeen Jordbærpikene ligger i nybygget over innfartsveien til Svolvær, slik at gjestene får en nokså spesiell utsikt her. Fra før har byen også Peppes Pizza.