Liten storm i Vesterålen

Varselet om ekstremvær med orkan, er nå endret til en vanlig vinterstorm som vil treffe Vesterålen i kveld. Utsatte steder får liten storm, mens det ellers bare blir kuling styrke på vinden.

Ekstremvær blir det neppe i kveld og torsdag, men det kan likevel blåse friskt mange steder i Vesterålen. Vindstyrke opp mot 25 meter pr sekunder betyr storm, men dette vil bare komme på særlig utsatte steder.

Meteorologene har klødd seg i hodet de seneste timene og vært svært usikre på hvilket vær de skulle melde for i kveld og torsdag. Et hissig lavtrykk har hatt retning inn mot Nord-Norge, og kunne blitt forsterket til et ekstremvær med orkan. Nå har man bestemt seg for å ta ned varselet, slik at det trolig «bare» blir storm på de mest eksponerte stedene. For Vesterålen meldes det kuling og opptil liten storm på Andøya pluss deler av Bø og Øksnes.

Vinden vil ta seg opp utover kvelden, mens det blir sterkest på torsdag. For Bø meldes det liten storm fra nordvest nesten hele torsdag, så dette blir en vindfull dag med 21 meter pr sekund. Andenes kan oppleve liten storm både i ettermiddag og store deler av torsdag. Fredag vil også bli vindfull, men da med kuling i stryke.

Sortland og Stokmarknes får det heller ikke helt vindstille, men her meldes det ikke mer enn frisk bris eller liten kuling. Det opprinnelige varselet om orkan i Vesterålen vil for mange ende opp med litt vind i håret, men ikke verre enn at man neppe trenger å holde på hatten.

Litt nedbør kan også komme i Vesterålen. Først som regn mens vinden står fra sørvest, og da blir det 4-5 plussgrader. Deretter kan det komme litt snø, ettersom det dreier på mer nordlig retning og temperaturen synker.

Årsak til at dette varselet ble så sprikende og vanskelig er de spesielle vindforholdene høyt oppe i jetstrømmene. Metorologene har vært usikre på hvordan disse ville virke inn på lavtrykket, men nå tror man altså at det ikke blir noen forsterkende effekt.

Nå vil dessuten lavtrykket trolig treffe litt lengre sør, slik at den heftigste vinden kommer på Helgeland. Her meldes det om vindstyrke opp til 30 m/sek. Dette vil bare står på et par timer, før man også her går over til mer normal vinterstorm.