Kurs hjem til Sortland

Kapteinene Brynjard Ulvøy fra Melbo og Tom-Rune Einarsen fra Sortland styrer det nye kystruteskipet «Capella», som nå har kurs nordover mot Stokmarknes og Sortland.

Tom-Rune Einarsen er kaptein på Havilas nye skip «Capella» i kystruten (foto: Havila).

Søndag hadde Havila en liten test i Bergen på sitt nye skip og mandag morgen la man ut på første rundreise nordover.

En sortlending og en hadselværing bytter på å være sjef på skuta.

Mens Tom-Rune Einarsen har frivakt, er det nå Brynjard Ulvøy fra Melbo som er kapteinen ombord.

Rederiet Havila er dermed i gang med sin avtale, der man blir en direkte konkurrent til Hurtigruten. Havila kaller sin reise for Kystruten.

Direktør i Havila Kystruten, Bent Martini, sier de er svært glade for å endelig kaste loss. Nå skal rederiet møte norskekysten og bli en del av hverdagstrafikken.

– Når vi nå kommer med et nytt rederi, det første nye skipet på atten år og det også er ytterligere tre nye skipe i vente.

Dette er en historisk dag både for Havila Kystruten og for kystruta Bergen-Kirkenes, sier Martini.

Dypt nede i skipet ligger en stor batteribank, tilsvarende krafta fra over 600 Tesla-er. Sammen med gass, skal batteriene sørge miljøvennlig drift i opptil 4 timer.

– Dette er en ny generasjon skip, og en del annet utstyr, så det blir veldig spennende å ta dette i bruk, seier kaptein Tom-Rune Einarsen til NRK.

MS Capella pyntet før ferden nordover (foto: Havila).

MS Capella kan seile fire timer uten å bruke fossildrivstoff, selv med en marsjfart på 14-15 knop. Ifølge rederiet har ingen andre norske passasjerskip tilsvarende kapasitet.

De nye kystruteskipene til Havila Kystruten er innredet med norske møbler i nordisk stil.

Menyen om bord speiler kysten du seiler gjennom og skipet har store vinduer over alt på skipet for å slippe inn naturen med vekslende lys og vær.

De store lugarene er også noe som viser at skipet er nytt og moderne.

Kaptein Brynjard Ulvøy lar eier og reder Per Sævik prøve kapteinstolen (foto: Havila).

– I tillegg har vi et tilbud med hvilestoler som vi tror vil bli populært blant lokalreisende.

Når du skal reise så kort at det ikke er nødvendig med lugar, men så langt at det er godt med en skikkelig godstol, så har vi det, forteller direktør Martini.

Når Havila Kystruten nå legger ut på jomfrutur, gjør koronapandemien at det dessverre ikke blir med den festivitas som man hadde håpet på.

– Vi hadde hatt så lyst til å invitere til åpent skip og ønske velkommen om bord til å se på det nye, flotte skipet vårt.

Vi har nå en smittesituasjon som gjør at vi må trå varlig og ha samme regler for besøk om bord, som andre som trafikkerer langs kysten.

Det vil likevel bli en liten markering i alle havner med overlevering av rederivimpel til havn og kommune.