Kulturen tar ferie

Svømmehallen blir stengt i hele sommer og Kulturfabrikken har bare 4 timer åpningstid i skoleferien. Tilbudet for feriegjester er tynt i juli og august, men Stokmarknes kino kjører for fullt.

Kulturfabrikken kutter åpningstiden enda to timer i sommer og nå er det bare mellom 11.00 og 15.00 det er åpent i Sortlands storstue. På formiddagen er imidlertid både bibliotek, museum og kafe åpen.

-Jeg har nettopp startet som driftsleder for Sortlandshallen og har tenkt at det burde vært mulig med noe åpent om sommeren. I år blir det imidlertid ikke. Vi bruker sommeren til vedlikehold og rundvask, forteller Odne Jensen i Sortland kommune til Vesterålnytt.

Dermed blir det ikke noe innendørs badetilbud i år heller for vesterålinger som synes sjøtemperaturen på 9 grader er litt i kaldeste laget. -Kanskje vi får til noe neste sommer. Jeg vil i alle fall se nærmere på det, sier Odne Jensen. Dermed blir det å bade ute, for de som vil ta en dukkert i sommer, og her er i alle fall lyset på hele døgnet.

Kulturfabrikken på Sortland kutter også aktiviteten nå i sommer. Åpningstidene reduseres kraftig, slik at det bare er 4 timer med fullt tilbud i kulturhuset, noe som er to timer kortere enn i fjor.

-Åpningstidene våre er justert i år ut fra ønsket om felles tider for hele bygget, både museet, biblioteket og kafeen. Dermed landet vi på åpningstid fra 11.00 til 15.00, sier direktør Tone Toften ved Kulturfabrikken.

Toften påpeker at man i år har samme åpningstid også på lørdagene. Dette for å møte ønsket fra de som jobber i ukedagene og vil besøke biblioteket på lørdager, kanskje sammen med familien.

-For kafeen så er denne åpningstiden grei. Ser vi på tilstrømningen av kunder, så er det mest på formiddagen og gjerne omkring lunsjtiden. Å ha kafeen åpen på ettermiddag og kveld vil ikke være lønnsomt, og heller medføre en betydelig utgift for Kulturfabrikken, sier direktør Tone Toften.

Sortland kino vil ha forestillinger fredag og søndag i sommer. På Stokmarknes blir det imidlertid fullt kjør med 3 forestillinger både onsdager, fredager og søndager.

-Juli er faktisk årets toppmåned, sier daglig leder for kinoen i Hurtigrutens Hus, Ketil Johnsen. -Ser vi på besøkstallene så er det ferietiden at vi har best besøk. Derfor kjører vi 3 forestillinger 3 dager i uka også gjennom sommeren, sier Johnsen. Han håper at blant andre «Wonder Woman» kan bli en av årets store filmer, etter å ha fått meget gode omtaler helt fra lanseringen.

Blåbyhallen stenger ikke helt i sommer og her kommer et nytt tilbud om aktivitet for barn og unge. Mellom 3. og 28. juli blir det åpent i regi av Sortland IL mellom 11.00 og 15.00. Da skal 4 ungdommer ha sommerjobb for å lede tilbudet. Til å dekke lønnsutgiftene har Sortland IL fått midler fra Sortland kommune avdeling helse og omsorg, pluss Kulturfabrikken. Barn under 12 år må ha med en foresatt, mens litt eldre barn kan komme selv.

Midt i juli arrangeres dessuten Blabla-festivalen på Sortland. Det er en alternativ musikkfestival som arrangeres av miljøet rundt Sortland Rockeklubb. Her blir det mest lokale artister på scenen i Blåboksen i Kulturfabrikken. Noen av årets artister er Driveshaft, 30 pieces of Silver, Siren Hansen & Sindre Andreassen, Thorbear og Nordlands Pøbel. Arrangementet er ment å være et alkoholfritt tilbud for ungdom og dette skjer altså 14. og 15. juli.

Galleri Ariblå i Kulturfabrikken åpner ny utstilling 1. august, med video- og lydopptak av måser fra hele Norge, samt lydopptak av folks måsehistorier. Det er Tine Surel lange fra Bø i Vesterålen som står bak denne audiovisuelle utstillingen. «Kor Tok Måsan Veien» er hennes andre solo-utstilling, og den er støttet av Kulturrådet.