Aktiv galleri-sommer

Flere av galleriene i Vesterålen har nettopp åpnet nye utstillinger. Mange kjente kunstnere stiller ut og flere av disse er lokale, fra Vesterålen eller Lofoten. Uttrykkene spenner vidt.

Lofot-maleren Thor Erdahl (66) har eget galleri i Kabelvåg, men stiller i sommer med hele 60 verk hos Galleri Jennestad. -Her kommer maleriene virkelig til sin rett, sier kunstneren, etter åpning av utstillingen lørdag.

Thor Erdahl er en av Nord-Norges mest markante og kjente kunstnere. Hurtigruten har kjøpt inn flere malerier av Erdahl, som nå henger på de tre skipene Fram, Trollfjord og Kong Harald. Thor Erdahl jobber både med maleri og grafikk, men har også gjort større utsmykkningsarbeid. Torget i Kabelvåg torg har fått mønster i brosteinen etter hans ideer og på Farmasibygget ved Universitetet i Tromsø har han et glassmaleri.

-Jeg har stilt ut i Kunstnerhuset på Sortland en gang før og på Galleri Apoteket på Stokmarknes. Denne utstillingen hos Galleri Jennestad er imidlertid den største jeg har hatt, og her er det 60 av mine verk som blir presentert, forteller Thor Erdahl til Vesterålnytt. Han er godt fornøyd med galleriet og håper mange finner vegen innom i løpet av sommeren.

«Fragmenter av tid» er tittelen på årets utstilling ved Galleri Jennestad, der Thor Erdahls bilder pryder veggene i hele 7 rom. Utstillingen vil henge til over sommeren.

Oljemaleri er er kunstform som krever mye jobb av kunstneren selv, der det ofte tilbringes timer og dager, kanskje flere uker, med penselen før det ferdige verket er klart. Hos Thor Erdahl er da også formatene svært varierte, fra de minste i nesten A3-størrelse til de største som virkelige kreve god veggplass. Prisene varierer tilsvarende, fra i underkant av fem tusenlapper og helt opp til nitti.

Erdahl har deltatt på flere kollektivutstillinger og hatt mange separatutstillinger, både i Norge og i utlandet. Landskapet fra Lofoten er gjennomgangstema i flere av maleriene og de har gjerne fargesterke, fabulerende og fantasifulle uttrykk. Dette ser man godt på Jennestad nå, der nøytrale vegger virkelig får sin kontrast i spennende oljemalerier.

Galleri Jennestad har nettopp pakket ned utstillingen til Kjell Erik Killi Olsen (Mannen fra havet-skaperen). Nå er Thor Erdahls 60 oljemaleri pakket ut og vises hele sommeren.

I tillegg til maleriene fra Thor Erdahl kan man i 2. etasje hos Galleri Jennestad se reproduksjoner av gamle fotografier fra Jennestad. Det tidligere handelsstedet hadde sin glanstid for mange tiår siden og det første bildet man har stammer fra 1905. Hovedhuset her, som nå inneholder galleriet, fikk sin endelige form i 1917. Parken utenfor er gjenskapt slik den var på stedets storhetstid, men her det er også kommet flere skulpturer de senere år.

Jennestad brygge er i kommunalt eie og drives av Museum Nord, med egne åpningstider. Bygga er ikke en del av Galleriet og det ser man tydelig på vedlikeholdet. Sortland kommune må i nær fremtid finne penger i budsjettet til svært nødvendig vedlikehold. Behovet for den gamle brygga ligger i klassen flere millioner. Brygga står delvis på påler og her må det omfattende arbeid til for å sikre den for fremtiden.

Også i Nyksund er det flere galleri som nettopp har åpnet dørene for nye utstillinger. Her finner man malerier fra blant andre Gunn Vottestad, Ragnhild A. Holten og Britt Boutros Gahli. Arthur-brygga og Nyksund ART gallery er de fremste her, men man kan se bilder også andre steder i fiskeværet. Galleri Uvær på yttersiden av Hadseløya har også åpnet sommersesongen, og her presenteres flere kunstarter i kombinasjon med kaffe og kaker. Det samme gjelder Lihallen i Sigerfjord, der malerier kombineres med kaffe og kaker, pluss flott utsikt.

Kulturfabrikken på Sortland og Hurtigrutens Hus har ikke egne kunstutstillinger i sommer.

Fikk du med deg nyheten om årets «Blåby-plakat» i Sortland. med bildecollage av kunstneren bjørn Elvenes? Her kan du lese om dette.