Kuling og storm

Været har ikke spilt på lag med fiskerne i vinter. Både lørdag og søndag blåste det storm på utsatte sted i Vesterålen. Nå har det vært 2 uker med vind som har gitt landligge og små fangster.

Sterk vind betyr landligge for de minste båtene i Vesterålen, selv om skreien står tett ute på bankene. Bildet er fra innseilinga til Andenes (foto: Per Lorentsen).

Målingene på Ånstadblåheia i Sortland kan gi en god pekepinn hvordan været er ute på Vesterålbankene, der ingen fjell skjermer for vinden. Det er nå målt 14 dager sammenhengende med vindstyrke over «liten kuling» og av dette har 8 dager hatt vindstyrke helt oppe i storm. Natt til søndag var det sterk storm med 30 m/sek.

I dag er det lite vind, mens det vil øke på utover kvelden og tirsdag skal igjen bringe kuling i Vesterålen. Dette er ikke godt nytt for den lokale fiskeflåten.

Sist uke ble det landet 2.371 tonn torsk i Vesterålen. Det er litt mer enn uka før, og bedre enn samme uke i fjor. I tillegg hadde fiskerne 550 tonn hyse og litt sei. Inkludert i dette er både kystflåten, snurrevad og trålerne. Med de væreforholdene som har vært, er det sjarkfiskerne som har slitt mest med å komme seg på havet og ta kvoten sin.

Skreien er kommet inn til Vesterålen og Lofoten og totalt sett har man hatt fine fangster. Det er tatt opp 32.150 tonn med fersk torsk (ikke fryst) i Vesterålen hittil i år og det er 2.300 tonn mindre enn i fjor. Fryst råstoff fra trålerne kommer i tillegg til dette. Prisene har vært gode, slik at Vesterålens fiskemottak har tatt i land verdier for 777 millioner, som er 50 millioner over fjoråret. Dette er fisk som kommer fra alle båtene som fisker på feltet her, inkludert gjester fra Trøndelag og Lofoten.

Skreien i år har oppført seg litt annerledes enn tidligere. Under VM i skreifiske i Svolvær i helga ble resultatet nokså magert og det er fortsatt ikke kommet innsig til Austnesfjorden. Skreien har stanset mellom Henningsvær og Røst. Lofoten tok imidlertid imot 8.241 tonn torsk sist uke, og det er jo 3 ganger mer enn i Vesterålen.

Norges Råfisklag forteller i dag at det er høysesong og tid for store utbetalinger. De neste 14 dagene betaler Råfisklaget ut over 1 milliard kroner til fiskerne for leverte fangster. Råfisklaget garanterer for utbetaling til fiskerne. Det betyr i praksis at Råfisklaget betaler fiskeren og mottar beløpet fra kjøper i etterkant. Fiskeren er dermed en av svært få selvstendig næringsdrivende som er garantert betaling for sine varer uten selv å måtte stå for innkreving.

I en næring der mye svinger, fra værforhold og bestandsanslag til etterspørsel og markedsadgang, gjør Råfisklaget det man kan for å tilføre stabilitet, forutsigbarhet og trygghet i en næring som ellers er ganske utfordrende. Minsteprisen for torsk står fortsatt på 19 kroner og det betyr nok at gjennomsnittsprisen i Vesterålen også kommende uke vil ligge over 20 kroner pr kilo.

Råfisklaget melder at man har tatt igjen noe av fjorårets forsprang, og ligger nå 8.350 tonn bak landet kvantum til samme tid i fjor. Som følge av økte gjennomsnittspriser, fra 20,89 kr i fjor til 23,12 i år, er verdien av de 141.600 tonnene i år likevel høyere enn førstehåndsverdien av nær 150.000 tonn fersk torsk omsatt til samme tid i fjor. Verdien av årets torskekvantum er 2.222 mill kroner, mot 2.118 mill kroner i fjor.