Kokkemester med cøliaki

Vesterålingen Linn Elise Rølvåg fikk sitt mesterbrev i kveldens episode av «Anno». Litt spesielt er det at hun ble mester i kokkelauget, mens hun selv har slitt med cøliaki i flere år.

Den blide vesterålingen Linn Elise Rølvåg er fra Sigerfjord og er blitt et kjent ansikt i NRK-serien «Anno». Hun er helikopterpilot og løytnant i Forsvaret, og her avbildet midt i Trondheim by (foto: NRK).

Deltakerne i «Anno» skulle i dag hjelpe Linn Elise med å lage et stort antall matretter slik de var i 1537. Hun kan ikke selv smake på alle disse, ettersom hun har cøliaki. Hun må derfor stole på de andre deltakerne når de smaker på maten. I et periode på minst åtte-ti år, trolig fra tenårene av, gikk Linn Elise (33) med uoppdaget cøliaki. -I perioder gråt jeg meg i søvn og gråt når jeg våknet, forteller hun i et intervju med Dagbladet.

Den kroniske sykdommen gjør at tarmtottene i tynntarmen blir ødelagt, noe som fører til dårlig opptak av næringsstoffer og ernæringssvikt. Rølvåg forteller at hun ble tappet for krefter og var mye sliten. I tillegg slet hun med mageproblemer, ettersom kroppen reagerer negativt på gluten når man har cøliaki.

-Jeg var sliten, kroppen min tok ikke opp jern, og jeg hadde vitaminmangel. Jeg var bare veldig utkjørt, litt utbrent på en måte. Jeg tenkte ikke over at jeg var dårlig i magen. Jeg var så vant til det, jeg hadde vokst med det. Så jeg ble ikke klar over hvor ille det var før jeg ble frisk og slapp mageproblemene, sier Rølvåg til Dagbladet.

-Hadde jeg fått påvist cøliaki før jeg søkte Forsvaret, så hadde jeg nok ikke vært helikopterflyger i Luftforsvaret i dag, da det ikke ville passert på sesjon. Så alt i alt har jeg vært veldig heldig, fastslår Rølvåg. Hun er nå løytnant og har gått både Luftforsvarets flyskole og Luftkrigsskolen.

Linn Elise Rølvåg er altså fra Sigerfjord. Hennes mor er Astrid Elise Rølvåg, som igjen er datter av Elmod Karl Rølvåg og Aashild Johanna Krane. Elmod var født i Sigerfjord i 1914, som sønn av Elvin Bang Rølvåg og Karen Sofie Haldorsen. Elvin kom fra Dønna på Helgeland, mens Karen Sofie var født på Kjærringnes i 1881. De giftet seg i 1914 i Vågan kirke i Kabelvåg. Hun var datter av John Haldorsen og Ingeborg Maria Olsdatter. John kom fra Lesja, mens Ingeborg var født i Sortland i 1854.

John Haldorsen dro 16 år gammel nordover og tok lærerskole i Tromsø. Han flyttet til Sigerfjord og ble lærer ved barneskolen der. John ble av tippoldefedrene til Linn Elise Rølvåg. Dette var noe av det NRK kunne fortelle Linn Elise om hennes bakgrunn, etter at hun var blitt mester i kokkelauget.