Klar tale i valget

Velgerne i Vesterålen har sagt klart ifra gjennom valget mandag, og som mange hadde ventet ble det rene valgskredet for Senterpartiet der stemmene raste inn som aldri før, særlig i Andøy.

SP i Sortland og Karl-Erling Nordlund kan notere 20% økning i stemmetallet, mens AP og  Tove Mette Bjørkmo må se 10% nedgang (arkivfoto).

Resultatet fra valget i Andøy har vekket oppsikt i Oslo. At Høyre nesten er utradert i kommunestyret nå og mister ordføreren, gir et tydelig signal til «Løvebakken». Folket i Andøy er svært misfornøyd med sentrale vedtak om blant annet flybasen.

Senterpartiet i Andøy får rent flertall med 54% av stemmene, og det betyr at også AP har mistet svært mange av sine plasser i det neste kommunestyret. De to ledende partiene på Stortinget, som har inngått samarbeid om å flytte flybasen, fikk dermed virkelig føle vreden fra nord.

Også i Sortland ble det klar tale fra folket. Her er det nok svært mye protest mot forslaget om å legge ned skolene i Sigerfjord, Maurnes, Holand og delvis Holmstad, pluss bygging av en gigantisk sentrumsskole i stedet pluss ny idrettshall i byen.

Senterpartiet har ikke støttet dette og blir nå største parti i kommunestyret, med 26,7% av stemmene. Høyre mistet svært mange velgere og ender på 26,1% av stemmene, som er 10,7% lavere enn forrige kommunevalg.

AP i Sortland fikk bare 17,3% av stemmene og må notere seg en tilbakegang på hele 11,5% fra forrige valg. Utslaget i Sigerfjord er særlig stort, der SP fikk vel 40% av stemmene og AP kun klarte 9%.

Også i Øksnes og Hadsel gikk SP svært mye frem og kan sikre seg ordføreren. Den eneste kommunen der Høyre gjorde det godt var Bø, der sittende ordfører, Sture Pedersen, fikk et tillitsvotum av de sjeldne med 58% av stemmene.