Kina liker LoVe

På fylkeshuset i Bodø ble det i dag signert flere avtaler mellom Kina og bedrifter i Vesterålen, pluss regionrådet. På sikt kan dette bli avtaler med stor økonomisk verdi for fiskeriene.

Avtalesignering mandag mellom Vesterålen regionråd og Zhoushan kommune. Ved bordet sitter Yu Donglai og leder av regionrådet, Siv Dagny Aasvik. Bak dem fylkesrådsleder i Nordland, Tomas Norvoll, og partisekretær i Zhejiang, Che Jun (foto: NFK, Thor Wiggo Skille).

Hadsel-ordfører Siv Dagny Aasvik, som er leder i Vesterålens regionråd, har i helga hatt besøk av en kinesisk delegasjonen. Mandag var hun i Bodø for å signere en formell avtale med Zhousan kommune. -Forhåpentligvis kan denne avtalen bety store kontrakter verdt store summer. I tillegg tror jeg vi vil merke flere kinesiske turister i Vesterålen, som igjen åpner dørene for næringslivet, sier Aasvik.

Også flere bedrifter i Vesterålen ligger nå i løypa for å selge fisk til Kina. Nordlaks AS fikk besøk av delegasjonen og Ståle Nilsen Seafood AS på Myre er allerede klar til å forhandle konkrete avtaler. Det er et stort marked som nå åpner seg.

Delegasjonen fra Kina har vært to dager i Vesterålen, der man har fått sett nærmere på blant annet oppdrett av laks. Flotte naturopplevelser har det også blitt, men ribtur omkring i Vesterålen.

-Nordlands 243.000 innbyggere mot Zhejiangs 55 millioner er et dimensjonsforhold man kanskje skulle tro ikke går over ens. Men regionene er like på mange områder. Vi snakker om to innovative industri- og teknologi-fylker som finner områder å samarbeide på, forklarer fylkesrådsleder i Nordland, Tomas Norvoll (Ap).

Nordland fylkeskommune, regionene Vesterålen og Lofoten, samt flere bedrifter, undertegnet mandag samarbeidsavtaler med Zhejiang-provinsen i en høytidelig seremoni i Bodø. Konkret inngikk bedriftene avtaler for mer enn to milliard kroner.Samarbeidet mellom Nordland og Zhejiang, en provins sør for Shanghai i Kina, har potensial for enorme uttellinger for begge parter. Fiskeri, reiseliv, havbruksteknologi og utdanning er blant områdene man ser for seg samarbeid mellom de to landene.

-Nordland tar en ledende rolle i samarbeidet med Kina. Vi startet allerede i 2010 med en intensjonsavtale. Nå tar vi konkrete steg videre, sier Norvoll. Den overordnede avtalen mellom våre fylker skal legge grunnlaget for utveksling både for universitetene og muligens på videregående skolenivå. Men ikke minst vektlegger vi næringsutveksling. Innen havbruksnæringene har vi satt bedrifter i kontakt med hverandre. Eksempelvis ble Nordlaks i Vesterålen presentert for bedrifter som leverer teknologi til oppdrettsnæringen, forteller Norvoll. Han opplever kineserne som svært aktive i å knytte samarbeid med Nordland.

-Det er jo ingen tvil om at her ligger det store muligheter. I en voksende økonomi vil eksempelvis reiselivsnæringene kunne finne et stort marked. Det gjelder begge veier, påpeker fylkesrådsleder i Nordland Tomas Norvoll.

For Vesterålen regionråd var det altså ordfører Siv Dagny Aasvik som signert en avtale. Hva denne vil bety på sikt vet man ikke ennå, men det åpner i alle fall helt nye muligheter for kontakt mot et voldsomt stort nytt marked.