Jubileum i Blåbyen

Sortland feirer sine første 20 år med bystatus nå og «Blåbyens far», kunstner Bjørn Elvenes, er ute med en ny kunstnerisk plakat i denne anledning, som selges under feiringen.

Bjørn Elvenes i sitt atelier der han viser frem den nye Blåby-plakaten som selges under jubileet for Sortland by. Plakaten viser alle hans 18 hus og farger som tilhører paletten.

Da Sortland by ble proklamert i 1997 hadde Tove Hov Jacobsen tegnet en plakat som ble svært populær. Siden den gang er store deler av Sortland blitt blå, mer eller mindre, etter ide og design fra kunstkollega Bjørn Elvenes.

Bjørn har blant annet laget sin helt egne fargepalett, der det både er nyanser av blått, men også kontrastfarger. Med sikkerhet kan man dermed si at ingen har satt sitt preg på byen Sortland mer enn Bjørn Elvenes gjennom disse 20 årene.

Elvenes har også gjort en serie med grafiske trykk, der han selv har håndkolorert alle motivene i «blåbypaletten». Han har solgt mange av disse de senere år, og dette er blitt et samleobjekt for flere som ønsker hele serien.

18 av hans velkjente hus er nå gjengitt som en collage på en plakat, som utgis ved byjubileet 2017. Plakaten er trykket opp i begrenset antall og selges nå under arrangementet i teltet på Torget.

-Plakatene er ferdig signert og nummerert av meg. Det blir ikke trykket opp flere slike, forteller Bjørn Elvenes som gjør dette som et stunt i forbindelse med Blåbyens jubileum.

-Jeg har fortsatt litt igjen av de opprinnelige bildene, som leveres som originale grafiske trykk. Når byen nå feirer sine 20 år mente jeg det passet med en collage, der alle de 18 bildene er satt sammen i et bymiljø. Plakaten er da også et mye rimeligere alternativ for de som vil ha både litt kunst og et minne om byens jubileum, sier Blåby-kunstner Elvenes.

Plakaten er trykket i vanlig format på 50×70 centimeter. Repro av bildene og grafisk komposisjon er gjort av Sortland-fotograf Ronny Jarl Jensen, i samråd med Elvenes.

Prosjektet med Blåbyen ser ut til å gå videre ettersom det stadig kommer nybygg der dette er blitt et element. -Etter 20 år skulle jeg gjerne sett at den opprinnelige kunstneriske ideen var fullført, men det er ennå håp om at vi kommer nærmere målet, sier Bjørn Elvenes.

Han vil være i teltet på Torget fredag og lørdag for å selge plakater og originale bilder. Her vil også fotograf Ronny Jarl Jensen bli å finne, med en del av sine fotografier fra Sortland og Vesterålen ellers.

For de som ikke bor på Sortland eller har anledning til å møte frem nå, kan selvsagt plakaten bestilles direkte hos kunstner Bjørn Elvenes eller via nettbutikken «Galleri OYOY«. Plakaten kan da sendes i posten. -Prisen er 395,- for plakaten og Posten skal ha 75,- for frakten. Uansett er dette rimelig for en slik kunstplakat, sier Bjørn Elvenes.