Irritasjon over Dab

Mange av lytterne til NRK Nordland har latt seg irritere kraftig av maset om Dab i alle sendinger. -Irritere meg nå jæv…, er en av flere heftig kommentarer. Radio Bø fortsetter på FM-nettet.

Det brenner et blått lys for FM-radioene i Vesterålen og Nordland nå. Riksdekkende kanaler forsvinner om et par dager, og det irriterer folk sterkt at man nå må kjøpe nye radioer eller ekstrautstyr for å koble om til Dab, som gir dårligere lydkvalitet.

NRK Nordland har pådratt seg betydelig vrede fra sine lyttere ved å stadig avbryte sendingene med reklame for DAB. Publikum har sagt sin klare mening via sosiale medier, for en omlegging man har liten forståelse for. Nordland er første fylke hvor NRK kutter sine FM-sendinger og det skjer 11.januar. At Nordland er valgt ut som første fylke for overgang til DAB+, begrunner NRK med at her er lavt folketall og senderne er lett å avgrense geografisk på grunn av lange avstander.

Erfaringene man gjør i Nordland vil bli brukt i den videre prosessen når resten av Norge skal over fra FM til DAB+.

-NRK har gjort mange folk irritert og forbannet med sine påfunn, men DAB-radio er den største svindel dere har drevet med noen sinne. Til min VW vil en sånn radio koste 12000 kr, sier min forhandler. Moralen som muligens en gang eksisterte i NRK er totalt fraværende. Det er tross alt NRK som har stått bak og rådet våre politikere. Jeg ønsker NRK ditt peppern gror, er den klare meldingen fra en av lytterne.

-Irritere meg nå jæv… at dåkker ska ødelegg de knallgode FM-sendingen med reklame før den dær hæl… DAB-en så ska va redninga på alt ondt! FM har lydkvalitet DAB bare kan drøm om, så lenge man har gehør nok tel å ønsk musikk velkommen på skikkelig utstyr. DAB e så digitalt komprimert at det høres som nån sett i ei pappeska og hiva stein, er den saftige kommentaren fra en annen.

Og fra NRK Nordland er man storsinnet nok til å gi vedkommende rett. Lydkvaliteten på DAB er dårligere enn på FM, ettersom det skjer en digital komprimering før signalene sendes ut.

-Radio Bø skal fortseette å sende på FM i alle fall til 2021, og så lenge vi får lov, sier Arne Osnes i Radio Bø. -Men vi må også ha sendinger på DAB etter hvert, påpeker han. Radio Bø har fått konsesjon for DAB-sendenett for Vesterålen, Lofoten og Ofoten. På sikt ønkser man å etablere dette, men trenger mye penger. Dette blir et skikkelig løft for en liten lokalradio med en samlet investering 4,3 mill. kr over tre år. Dette sendernettet vil kunne benyttes av alle andre lokalradioer i disse områdene. -Vi i Radio Bø tror dette skal være mulig, men vi trenger hjelp fra lyttere, bedrifter og gjerne fra kommuner.

-Alle som vil lytte på Radio Bø på FM får gjøre det enda i lang tid fremover. Slukking av det nasjonale FM-båndet starter i januar, og flere forsøk på å stoppe dette har ikke ført frem. Så det toget er nok gått, påpeker Arne Osnes. Radio Bø vil imidlertid fortsette sine FM-sendinger frem til 2021.