Historisk slektsbok
En fersk historisk slektsbok er nå til salgs, der utgangspunktet er Cecilia Lind som ble født på Myre i 1827. Hun fikk 10 barn og har i dag trolig 2-3.000 etterkommere spredt over Vesterålen og landet ellers.
Lena Bye Rødseth driver Memo bokhandel på Myre og har nå den nye boka på lager. -Litt morsomt at det er et kapittel som omhandler Bye, som jo er deler av min slekt også, sier hun og legger til at bøker er en topp julegave. Butikken Memo ligger på Myre, men boken fås kjøpt også hos Notabene Sortland og Trykkeriet Stokmarknes.
Myre har i dag omkring 2.000 innbyggere, men hadde på begynnelsen av 1800-tallet bare to gårder med omkring 50 personer. Av Vesterålens 30.000 innbyggere er det kanskje så mange som 3.000 som er i slekt med Cecilia Lind. Hun fikk selv 10 barn, men også to brødre og en søster hadde mange barn. Dette er flere generasjoner siden og dermed er antall etterkommere nå blitt ganske høyt.
Noen familier bruker fortsatt Lind som slektsnavn, men det er også blitt mange andre. Nilsen, Hermansen, Arntzen, Røthe, Norum, Pettersen, Ellingsen, Meløy, Kornbakk og Hultgren er noen av disse.
Cecilia Linds familie på farsiden kom fra Trøndelag, mens morsiden var fra Gisløya. Det var da også på Gisløya hun selv satte bo sammen med ektemannen Hans Severin.
Boken «Cecilia Lind – Slektens drama» er skrevet av Ronny Jarl Jensen fra Sortland, som forøvrig også redigerer «Vesterålnytt». -Min kone er tippoldebarn av Cecilia Lind. Det var under slektsgransking jeg kom over den fascinerende historien om Cecilia, hennes mor, farmor og familien ellers, forteller Jensen. -Det var et meget tøft liv de hadde på begynnelsen av 1800-tallet, og det er nesten utrolig i dag å vite at det er blitt tre tusen etterkommere, sier han.
Boken forteller om slekten til Cecilia, helt tilbake til middelalderen. Hennes farmor kom fra Røros og hennes forfedre kom igjen fra Jämtland. Dette fylket i dagens Sverige lå tidligere under Norge, og ble styrt av myndighetene i Trondheim. Her er det Schanke-slekta kommer inn, som leder helt tilbake til middelalderen. Boken forteller også teorien der slekta kobles til den norske kongerekken. Både Cecilia Lind og ektemann Hans Severin hadde slektslinjer bak til Schanke.
Boken som nå kommer ut er på 128 sider og inneholder en del bilder. Fotografiet kom ikke i bruk før etter 1850, og det er svært få bilder som er bevart tidligere enn 1900. Boken har med noen bilder fra århundreskiftet, men det finnes ikke noe bilde av Cecilia Lind selv. En god del skriftlige kilder er bevart, pluss offentlige dokument som folketellinger, og dette gir til sammen et bra bilde av familiens bakgrunn. Boken er ganske nøktern i fortellingen og kan derfor ikke beskrive så mange detaljer fra dagliglivet. Disse detaljene vet man rett og slett ikke.
-Mye av de lokalhistoriske opplysningene i boken er hentet fra serien med «Gård og slekt» i Øksnes og Sortland. Her har Johan Borgos og hans medhjelpere gjort et stort og viktig bidrag til å dokumentere mye av historien til Vesterålen. Disse mer «kommunale» bygdebøkene inneholder mengder av konkrete opplysninger om både personer, gårder og sted i regionen. For de som har interesse av dette, så er det virkelig å anbefale en kikk i disse bøkene også, sier Ronny Jarl Jensen.
Ettersom den nye boken er en historisk slektsbok blir det selvsagt en del navn å holde styr på. Alt er imidlertid lagt opp med Cecilia som utgangspunkt, og dermed skal det bli litt lettere for leserne å orientere seg. Antall stedsnavn og personnavn er likevel mange, så noen må kanskje lese avsnittene sakte og kanskje flere ganger, for å få med seg hele sammenhengen. Personene som omtales er av hensyn til personvernet ikke nålevende.
Bakerst i boken er det satt av noen sider der leserne selv kan notere sine egen slektslinjer, slik at fremtidige generasjoner kan bruke dette som en link bakover i tiden.
-Håper mange vesterålinger finner interesse av å lese denne historiske slektsboken, sier forfatter Ronny Jarl Jensen. -Det kan kanskje øke interesse for lokal historie generelt, mener han.
Boken ligger ute for salg i lokale butikker som Memo på Myre, Trykkeriet på Stokmarknes og bokhandelene Notabene i Skibsgården og Storsenteret på Sortland. Dessuten selges boken via nettbutikken til Galleri OYOY. Utgiver og forlag er Tablå as, Sortland, og dette er første bokutgivelse fra firmaet.