Helt normalt sommervær

Synes du været i Vesterålen denne sommeren har vært elendig? Neida, det stemmer ikke. Det har vært helt normalt, selv om august i fjor var litt varmere enn i år og vi har hatt et par virkelig heftige regnskyll.

Sommerværet

Årets sommer har vært ganske normal, og for de som har fått brukt godværsdagene optimalt, så har det blitt en god del sol, både på dagtid og om natta. Bildet her ble tatt 12. juli i sommer, da vi hadde midnattsol og en regnfri dag ved Sortland brygge.

Mange husker nok dagene 17. og 18.juli i år, da det pøste ned over Vesterålen. Sortland fikk 45 millimeter regn på to dager og andre steder i Vesterålen hadde langt mer. Det var en skikkelig kalddusj, men både før og etter hadde vi det bra. 22.juli nådde termometeret en topp på 25 grader i Sortland havn. Det er sjelden. Om vi sjekker et år bakover så finner vi makstempen den 27.juni i år med 25,6 grader. Målingene er gjort i Sortland havn, og flere andre sted i Vesterålen hadde betydelig høyere temperatur.

Vi holder oss til Sortland som utgangspunkt, ettersom dette stedet ligger midt i Vesterålen og har detaljert statistikk. Juni og august var en halv grad kaldere enn normalen (9,4 og 11,7 er normalt gjennomsnitt), mens juli var en halv grad over normalen (11,8). Temperaturene var altså litt under det vi har hatt andre år, men ikke mye. Både i juni og juli hadde vi dager med over 25 på gradestokken.

Ser vi på nedbøren så skiller juli seg selvsagt ut. Da pøste det ned over Vesterålen et par dager, og hele måneden gav 88 millimeter nedbør. Normalt regner det 73 millimeter her, så det var altså litt mer enn vi må forvente. Juni var helt på normalen (59 mm), mens august var nokså tørr. Det regnet bare 47 millimeter i årets 8. måned, og normalt kommer det 81 millimeter. Sett under ett må vi derfor si at de 3 sommermånedene har gitt oss helt normal mengde regn i år.

Vi må ellers ikke glemme at april og mai var unomalt fine måneder i Vesterålen. Da hadde vi lite regn og mange soldager. Året så langt har derfor slett ikke vært så ille i Vesterålen, selv om mange sikkert kunne ønsket noen flere soldager og litt mindre regn.

Tallene vi refererer til her er hentet fra offisiell statistikk hos Yr, som igjen er hentet fra Meteorologisk Institutt. Målestasjonen på Sortland ligger 3 meter over havet og har siden 1985 hatt daglige målinger av både temperatur, vind og nedbør.