Helrødt i Blåbyen

Skolevalgene i Vesterålen gav nokså oppsiktsvekkende resultat. Sortlands elever gav 75% av stemmene til de rødgrønne, der Rødt faktisk ble det aller største partiet.

Synne Bjørbæk er varaordfører i Bodø og toppkandidat i Nordland for partiet Rødt – og svært populær i Blåbyen (foto: Rødt Nordland).

Som ventet ble ikke Høyre noen valgvinner blant elevene i Vesterålen denne gang, etter å ha fått mye pepper for beslutningen om å legge ned Andøya flystasjon. Skolevalgene ble gjennomført tirsdag. Høyre fikk vel 9% av stemmene i Sortland og Andøy, samt vel 5% i Hadsel. Det er langt under nivået Høyre normalt har i Vesterålen.

Den store overraskelsen var nivået til partiet Rødt. Blåbyens ungdommer hadde Rødt som sitt mest populære alternativ, der 24,2% stemte på å sende Synne Bjørbæk fra Bodø til Stortinget. Rødt har profilert seg hardt på oljemotstand og sikre lokale leveranser fra trålerne. Bjørbæk er varaordfører i Bodø for tiden.

Partiet fikk imidlertid bare 4-5% i Andøy og Hadsel, så det er kanskje de lokale «heltene» som gjør utslaget her. Camilla Fossem er en av de som har frontet Rødt i Sortland, gjennom flere tiltak som har fått god respons hos de yngre aldersgruppene. Hun ledet blant annet nylig Pride-feiringen i Sortland, som samlet mange unge bak regnbueflagget.

Arbeiderpartiet fikk også 24% av stemmene i Sortland, mens SV fikk 12,4% og SP 10,3%. Når man tar med 4,6% hos MdG, kommer den rødgrønne blokken ut med hele 75% av stemmene blant de unge i Blåbyen. Det må være historisk rekord.

Også i Hadsel fikk den rødgrønne blokken 75% av stemmene. Her hadde AP 29%, mens SV fikk 21%. SP fikk 11,7% og MDG 8,7%.

De unge velgerne i Andøy gjorde nok slik mange av foreldrene også vil gjøre. De stemte på Senterpartiet. SP ble desidert størst i Andøy med 31,7% av stemmene, mens SV fikk 21%.

Fremskrittspartiet finner ikke gjenklang hos de unge i Vesterålen. Her var stemmetallene ganske skuffende for den lokale toppkandidaten Kjell-Børge Freiberg. I hans hjemkommune Hadsel var det bare 2,6% av stemmene som gikk til FrP. Blåbyens velgere gav 5% til FrP, mens det i Andøy ble 3,8%.

Meningsmålinger for de voksne velgerne florerer nå om dagen. Amedia la tirsdag fram tall som gir Høyre 18,5% i Nordland og AP 26,5%. SP får 19,5% og blir nest størst i fylket.

Nordland har 9 representanter på Stortinget, hvor 1 er utjevningsmandat. Talene tyder på at AP får 3 mandater, SP 2, Høyre 2 og FrP 1 mandat. Dermed kan både vesterålingene Willfred Nordlund (SP) og Kjell-Børge Freiberg (FrP) havne på Tinget i høst.