Frysetørret skrei
Fisken som henges i Vesterålen nå blir nærmest frysetørret, når det meldes 10 kuldegrader og fortsatt helt knusktørt vær. Februar hadde kun 7 millimeter nedbør og det er rekordlavt.
Målestasjonen ved Kystvakta på Sortland registrer både temperatur, vind og nedbør. Siden nyttår har det vært svært lite nedbør å melde om her (arkivfoto).
Frysetørring er en ganske spesiell måte å konservere matvarer, der maten tørkes under helt avstemte måter med lav temperatur og justert trykk. Turproviant, pulverkaffe, posesauser og andre matvarer kan bli fremstilt på denne måten, slik at de får lett vekt, kan oppbevares lenge og tas i bruk ved å bare tilsette vann.
Tørking av fisk skal derimot gjerne ha temperatur omkring nullpunktet, og kan godt tåle noen nedbørsdager. Frysetørring av skrei er ikke noen anbefalt metode for tradisjonell tørrfisk.
Vesterålen og Lofoten har opplevd en tørr januar i år og en enda tørrere februar. Ved målestasjonen på Sortland ble det kun registrert 7,2 millimeter nedbør i februar og i januar kom det 57 millimeter. Normalen er ca 120 millimeter nedbør på en vanlig vintermåned, så her ligger altså februar på et ganske ekstremt nivå.
Det samme var tilfelle i september i fjor. Da kom det kun 9,2 millimeter nedbør har kommet på Sortland. Det var en nokså enestående rekord, da forrige rekordnotering for Sortland var 25,9 millimeter i 1987. Alsvåg fikk 10 millimeter nedbør i september, mens Andenes fikk 18 millimeter. Begge sted var det langt under forrige rekord fra 1987.
Nå er det altså februar som setter mye rekorder i Vesterålen. Andenes fikk 7,5 millimeter nedbør forrige måned og det er ny rekord i tørke. Forrige tørkepunkt finner man tilbake i 1988, da det ble målt 11,6 millimeter helt nord i Vesterålen.
Også Bø i Vesterålen kan notere seg for en ny rekord i tørke. Det var i februar 2014 man hadde forrige lavnotering med 36,1 millimeter nedbør i Bø. Nå viser statistikken at man kom ut av februar 2017 med kun 5,8 millimeter nedbør. Dette var altså det aller laveste i regionen og setter også en helt utrolig rekord.
Det var noen lokale variasjoner i nedbøren. Mens Sortland målestasjon kun kan vise til 7 millimeter nedbør i februar, kom det 27 millimeter på Kleiva. Slik er det også flere andre sted i Vesterålen, men jevnt over følger man tallene fra Sortland, Bø og Andenes med svært få snøfnugg og regndråper siden årskiftet.
For Vesterålen er det imidlertid ingen vannkrise på gang, ettersom det var godt med regn i november og desember i fjor. Også august i hadde nedbørsmengde over normalen, så om man summerer de 12 siste månedene kommer man nokså likt ut med det som er normalt på et år. September 2017 og februar 2018 skiller seg imidlertid ut med nesten ingen nedbør.
Temperaturen har stort sett var helt normal de seneste månedene og vinden har heller ikke vært av det ekstreme slaget. Været i Vesterålen har altså var ganske normalt i 2017, mens 2018 har begynt med særdeles tørt og kaldt vær. Meldingen fra meteorologene er at dette skal fortsette en stund i mars, men det blir mer skyer og kanskje litt stigende temperatur utover i måneden.