Frierne står i kø

Giftelysten hos sjefene for Vesterålskraft har aldri vært større og nå står frierne i kø. Både i Tromsø og Svolvær står man med åpne armer for å ta imot «brura» fra Vesterålen.

Styreleder Ronald Steen og direktør Halvard Pettersen diskuterer gjerne frieri fra andre krafteiere (foto: Vesterålskraft).

Bare noen dager etter at nyheten ble sluppet om et frieri fra Tromskraft, gikk ledelsen i Vesterålskraft inn i samtaler med Lofotkraft. Fra Svolvær er meldingen nå at man vil gjerne kjøpe rubbel og bit – altså hele konsernet VK.

Samtidig skal politikerne i Sortland møtes om få dager, der prosessen omkring dette blir et klart tema. Flere har kritisert iveren etter å selger «arvesølvet».

Fra Christoffer Ellingsen og partiet Rødt lyder interpellasjonen til ordfører «Stopp forhandlinger rundt salget av Vesterålskraft».

Fra Einar Mårstad og Høyre lyder spørsmålet til ordfører om han selv kan bestemme hva som er best for Sortland kommune om fusjon eller salg av Vesterålskraft.

Fra Karl Glad Nordahl, tidligere redaktør i Bladet Vesterålen, kommer kraftsalven om noen virkelig ennå tror på Julenissen.

– Som en tsunami er nedlegging og sammenslåing skylt over distrikts-Norge, skriver Nordahl i et innlegg i egen avis.

– I manges øyne er det lite som tilsier at alt skal blir så mye bedre ved en sammenslåing. Folket her er definitivt sluttet å tru på julenissen, slår Karl Glad Nordahl fast.

Uansett innspill i media så forhandles det altså i styrerommene heftig for tiden. Tromskraft vil kjøpe linjenettet i Vesterålen, pluss kraftstasjonene.

Lofotkraft vil kjøpe hele konsernet Vesterålskraft AS som en pakke, med både linjenett, kraftstasjoner, eiendommer og bredbånd.

Spørsmålet er da hva politikerne sier til dette. Bø, Øksnes og Sortland kommuner eier en tredel hver av konsernet. Ingen har avvist salg.

Blir budet høyt nok i kroner, så er vel dermed sjansen rimelig stor for at det vil skje et salg.

Direktør Arnt Marelius Winther i Lofotkraft har 150 millioner i cash i banken, og har før vært «på frierføtter».

Han betaler sikkert tre ganger mer for «brura» fra Vesterålen, og det betyr 4-500 millioner kroner på konto for «fattige husmenn» i Vesterålen.

Imens har politikerne i Hadsel tatt tenkepause omkring fremtiden for deres Trollfjord kraftselskap, mens Andøy Energi så langt har avvist alle friere i døra.

Torsdag vil det trolig komme et signal fra Sortlands ledende politikere, når formannskapet skal drøfte innspillene fra Einar Mårstad og Christoffer Ellingsen.

Det foregår åpenbart et høyt spill i styrerommene for tiden, der lokale kraftselskap er blitt svært så ettertraktet.

Forklaringen fra ledelse og styret i Vesterålskraft er at fremtidige (!) krav til investeringer og kompetanse, blir uoverkommelig for et lite selskap.

Derfor vil man allerede nå selge eller fusjonere inn i en «storfamilie» med penger og kunnskap.

Har du kommentarer eller innspill knyttet til denne artikkelen, så kan du sende epost til: red@vny.no.