Flom av vaksiner

Vesterålens innbyggere kan se frem til raskere vaksinering mot korona for alle som ønsker det. Det er nå på vei en uvanlig stor forsendelse med mer enn 6.000 doser.

Mot slutten av august blir det virkelig fart i vaksineringen i Vesterålen (arkivfoto).

Årsaken til den plutselige «flommen» av vaksiner nordover er at Norge har fått overført en million doser fra EU. Polen har hatt vansker med å bruke opp sin kvote.

Dette betyr at for eksempel Sortland får et stort hopp i antall doser. Normalt får man omkring 500 doser pr uke, men i uke 34 kommer det mer enn 2.000 doser.

Hadsel får en ekstra tilførsel på 1.200 doser, mens Andøy får 700 og Øksnes 600. Dette kommer altså i tillegg til normalt ukekvantum.

– Vi er heldige som får så store leveranser og vi har da snart fullvaksinert alle over 18 år i Sortland, sier kommuneoverlege Mette Røkenes i Sortland.

– Forhåpentligvis går vi mot en tid hvor vi kan leve livene våre uten 1 meters-avstand, uten munnbind og åpne grenser, sier hun.

Til nå har innbyggerne i Vesterålen kun fått vaksine fra Pfizer. Den ekstra forsendelsen nå kommer fra Moderna, som lager tilsvarende produkt.

– Både Moderna og Pfizer’s vaksiner er begge laget med mRNA teknologi og er dermed likeverdige vaksiner. Faktisk er de så like at de blandes, sier Mette Røkenes.

De bygger på den samme teknologien, og det å kombinere ulike koronavaksiner gir minst like god beskyttelse. Det er helle ingen større risiko for alvorlige bivirkninger enn det å få vaksine fra samme produsent.

Blant vesterålingene er det liten skepsis til korona-vaksinen. De fleste som får tilbud, velger å takke ja.

Noen få sier nei, og er redd for bivirkninger.

– Det er veldig liten grunn til å grue seg på forhånd. De fleste får ingen særlige bivirkninger i det hele tatt. De fleste kan få litt vondt der man får stikket.

Men, så har man noen i den andre enden som blir helt slått ut og må holde sengen i en dag eller to etter vaksinasjonen, sier Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Legemiddelverk, til NRK.

Statens legemiddelverk opplyser at alle vaksiner kan ha bivirkninger, og mRNA-vaksinene er intet unntak.

Mange vil oppleve ubehagelige bivirkninger de første dagene etter den andre vaksinedosen og reaksjonene er noe kraftigere med Moderna.

De vanligste bivirkningene er smerter og hevelse på stikkstedet, trøtthet, hodepine, frysninger, kvalme, brekninger, feber, muskel- og leddsmerter.

Disse bivirkningene forsvinner normalt av seg selv etter kort tid.

Noen unge menn har imidlertid fått betennelse i hjertemuskelen. Dette er svært sjelden bivirkning, der mindre enn 1 av 6.000 opplever dette.

– Vi vurderer fortsatt nytten av å beskytte seg mot covid-19 sykdom som større enn risikoen for å få disse sjeldne bivirkningene, sier Margrethe Greve-Isdahl til NRK. Hun er overlege ved Folkehelseinstituttet.

PS: Denne artikkelen er skrevet av Ronny Jensen, som selv har fått 2 doser med Pfizer-vaksinen av Sortland kommune. Egen erfaring er ingen som helst bivirkninger av første dose, mens det oppstod litt ømhet i overarmen der andre dose ble satt. Ømheten forsvant etter ca 24 timer. Ingen andre merkbare bivirkninger. DS