Færøy kjendis i kulissene

Vesteraalens bygger ny fabrikk på Sortland for fiskeboller, tran, rogn, filèter og andre produkt. Som investor bak det hele, finner vi en kjendis fra Færøyene. Tidligere statsminister Jógvan Sundstein.

Vesterålens hermetikkfabrikk

Jógvan Sundstein er nå blitt 83 år. Han har vært både statsminsiter og finansminister på Færøyene, men bor nå i Danmark. Hans selskap, Omega Steel AS, leverte utstyr til fiskeindustrien. Han og sønnen Eivind er blant investorene i Hermetikken på Sortland (fotomontasje Vny).

Byggingen av den nye fabrikken til Vesteraalens går fint og her skal det komme i gang produksjon om kort tid. -Vårt mål er å utnytte 100% av fisken. Det skal derfor skjæres filèter og overskytende blir fiskefarse. Lever og rogn skal også utnyttes. Faktisk vil de siste produktene bli proteiner og mineraler. Ikke noe skal gå til spille her, forteller Geir Wilhelm Wold til Vesterålnytt. Sammen med daglig leder Viktor Bjarne Johnsen, har selskapet lagt ambisiøse planer for fremtiden.

Regnskapet for 2015 viser at Vesteraalens har satt en formidabel salgsrekord med omsetning på 54 millioner. Det er vel 40% økning fra året før og det dobbelte av salgstallet i 2012. Resultatet før skatt ble på 1 million, men når skatten var trukket ble det et rødt sluttresultat på 300.000,-. Wold og Johnsen har tro på fremtiden og at den nye fabrikken skal kunne løfte selskapet enda videre i årene fremover.

Vesteraalens får nå 16.000 kvadratmeter med fabrikk, det blir en betydelig fabrikk i nordnorsk målestokk. Tankene etter «Maritex» er fylt opp av 1700 tonn fiskelever, så her kan man selge mye raffinert olje (tran og omega3) til gode pris. Man håper å få opp filetlinje og starte innkjøring av «loinsproduksjon» senere i år. «Loins» er den tykkeste og beste fileten fra fisken, som selges til gode priser som en ettertraktet vare i markedet.

Det er tidligere kjent at investor Eivind Simonsen (66) fra Tromsø har lånt ut mer enn 25 millioner til Vesteraalens. Han er også en av aksjonærene med nær 20% eierdel av selskapet Vesteraalens Invest as. Dette er hovedselskapet bak de investeringene som nå skjer. Simonsen har drevet innen data og solgte seg ut til Visma for en tid tilbake. Med 80 millioner på bok, kunne han da investere en del i det han ser som fremtiden, fiskeforedling på Sortland.

Den andre hovedeieren i Vesteraalen Invest as er et dansk selskap med det snirklete navnet Financial Business Investment Aps. Bak dette selskapet finner vi Geir Wilhelm Wold (52) og Eivind Sundstein, med en halvdel hver. Wold er vesteråling med bakgrunn fra Sortland og Andenes. Sundstein er dansk, men med bakgrunn fra Færøyene. «FBI» er dermed et felles eierselskap de bruker for investeringene i «Hermetikken».

Eivind Sundstein (54) er sønn av Jógvan Sundstein (83) og har etterhvert overtatt styringen med familiens selskaper. De har blant annet vært involvert i produksjon av utstyr til fiskeindustrien både på Færøyene og i Norge. Jógvan Sundstein flyttet til Danmark i 2003. Før dette var han en meget sentral politiker på Færøyene, der han både var lagtingsformann, finansminister og statsminister. Han var også partileder for «Fólkaflokkurin» og en meget kjent og sentral politiker i en årrekke. Sundstein ble utnevnt til kommandør av «Dannebrogordenen» i 1990, som en en høythengende æresbevisning i Danmark (Færøyene er jo en del av Danmark).