Extra lang kø

Coop Nordland åpnet i dag sitt nye kjøpesenter på Sortland og kundene strømmet til. Det var tilløp til trafikkork i Vesterålsgata like før åpning og lang kø utenfor inngangsdørene.

Vesterålingene ønsket i dag velkommen de to nye butikkene til Coop, med Extra dagligvarer og Extra bygg. Køen var lang like før kl 10, da åpningen skjedde.

Ingen forbudsskilt var kommet opp og ingen påbudt svingeretning heller, da Coop Nordland i dag kunne åpne sine to nye store butikker på Strandskogjorden, like sør for Sortland sentrum. Trafikken fløt ganske bra, selv om det ble en kilometer kø i Vesterålsgata, både fra nord og sør. 150 parkeringsplasser ble for lite i dag.

For Coop Nordland er det en stor satsing man nå gjør i Vesterålen. Både innen bygg og dagligvarer er markedet ganske bra dekket allerede. Likevel mener man det er rom for ny butikk i begge segment. Fra før er det 6 andre Extra butikker i Nordland.

Bygget er på 6.000 kvadratmeter. Dagligvaren er på 1.200 kvadrat. Byggevarebutikken er på 1.700 kvadrat, med et tilhørende trelastlager på 2.400 kvm. Kundene skal kunne kjøre gjennom trelastbutikken med bil og henger, slik at man kan laste på varer under tak.

Coop åpner altså en ny dagligvarebutikk, men samtidig har kjeden lagt ned Prix-butikken på Natland. Denne var bare et steinkast unna det nye senteret, så dermed kunne man ikke fortsette når nye Extra åpner.

Både Prix og Extra profilerer seg som lavpris-kjeder. Coop Nordland har også Mega på Sortland, som ligger i Skibsgården, og man har en Prix-butikk på Strand. Extra er Sortlands 7. fullsorterte dagligvare, om man ikke regner med Europris.

Den senere tid viser nasjonale målinger at Extra-kjeden er den som vokser mest på landsbasis, og tar markedsandeler fra blant andre Rema 1000. Fra før er det Extra-butikk i Svolvær og på Leknes.

150 parkeringsplasser ble raskt fylt opp idag utenfor Extra-butikkene. Det ble litt kork i trafikken, da mange ville inn samtidig ved åpningen.

Firmaet Sortland Handelseiendom AS eier bygget og leier det ut til Coop Nordland. Sortland Handelseiendom AS eies av investorer på Aker Brygge, som ellers har forretningsbygg spredt over hele landet. Hovedentreprenør for bygget har vært firma Karstein Kristiansen entreprenør AS fra Risøyhamn.

Før åpningen av Extra Sortland har det vært mye debatt om avkjøringene fra hovedvegen. Den vedtatte planen var ikke mulig å gjennomføre, og dermed har både kommunen og Statens Vegvesen vært nødt til å godta midlertidige løsninger.

Kundene kunne i dag velge innkjøring til Coop, enten direkte fra Vesterålsgata eller via Steirovegen. Begge steder med nye brede innkjøringer. Dette er noe helt annet enn det som er vedtatt i planene tidligere, og er kommet i stand på meget kort varsel før åpningen.