Bil er dagens tema

Ny butikkåpning på Sortland i morges, med laaang kø foran dørene til Biltema. Dermed er enda en av de store kjedene kommet til Blåbyen og befester stillingen som handelssentrum.

Bildet er tatt en halvtime etter åpningen, og fortsatt var parkeringsplassen ved Biltema og Toyota helt full. Noen snudde faktisk av mangel på parkering.

De hundre første inn dørene hos Biltema på Sortland fikk gavekort, og det bidro nok til at køen var like lang her, som den var da Coop Extra åpnet på Strandskog forleden. Selv om åpningen kom tidlig på en lørdag, så hadde mange møtt frem.

Biltema Sortland er på 3.500 kvadratmeter. Den siste uka har opptil 70 personer vært i sving for å sette ut mer enn 16.000 ulike varer og gjøre klart for åpning. Biltema har hentet inn ansatte fra hele landet, som har reist til Sortland for å bistå.

Lokal butikksjef er Kay Robin Sørensen fra Melbu, som tidligere har jobbet sørpå hos Lefdal med salg av hvitevarer. Han er forøvrig bror til Sortland-fotograf Torgeir Sørensen, og flytter nå altså nordover igjen. Staben ved Biltema blir på omkring 10 personer.

Om kort tid vil kjeden åpne ny butikk også i Svolvær, og den vil bli nokså lik butikken på Sortland, både i størrelse og utvalg. Neste år skal Biltema åpne er enda større butikk i Harstad, som blir dobbelt så stor, med mål om å nå 100 millioner i salg.

Biltema ble etablert i Sverige i 1963 og startet første butikk i Norge i 1983. I dag har kjeden rundt 120 varehus i Norden og omsetter for nær 10 milliarder kroner. I Norge er det nå 62 varehus, men dette tallet øker stadig.

Vareutvalget er selvsagt preget av bil, men det er også annet til motor og fritid. Båt og hageutstyr, samt fritid generelt, finner man i hyllene her. Biltema har etterhvert fått stort utvalg også innen hus og hjem, med verktøy og VVS-artikler.

Den nye Biltema-butikken er kommet på tomta etter det gamle bygget til Toyota Sortland. De bygget nytt og åpnet sin forretning for et år siden. Etter dette har det vært jobbet hektisk med å rive det gamle og sette opp nytt.

Nybygget eies av selskapet Kg Øra AS, som igjen eies av Finn Pedersen og Einar Mårstad. De kjøpte det gamle Toyota-bygget for 14 millioner, og har nå trolig investert vel 50 millioner til. Bygget er satt opp av Harstad-firmaet PEAB Nilsen og Haukland, på kun 8 måneder.