En ukes søk uten funn

Søket etter savnede Truls Johansen fra Myre vil nå trappes ned, etter en uke med intenst søk omkring øyene i Øksnes vestbygd. Letefartøyet «Gunnerus» avsluttet ROV-søket søndag kveld.

RS Knut Hoem var også søndag i aksjon, sammen med dykkere fra Røde Kors hjelpekorps i Øksnes. Søket gav ikke resultater (arkivfoto med Tindsøya i bakgrunnen).

Store ressurser har vært satt inn i letingen etter den 23 år gamle fiskeren fra Stø, Truls Henrik Johansen, som forsvant natt til fredag 15. juni. Han var da angivelig på vei i en åpen båt fra Skipnes til Myre, sammen med en 37 år gammel mann. De to gikk på et skjær og begge havnet i sjøen. 37-åringen kom seg ombord igjen, mens Truls forsvant.

Siden dette har det vært søkt etter 23-åringen i over en uke, med en rekke båter fra Øksnes, to redningsskøyter og flere statlige ressurser. Mange frivillige fra Øksnes og Vesterålen har også deltatt i letingen, både på sjøen og ved å sjekke langs strendene i området. Lørdag var nær 80 personer i aksjon.

Politiet hentet også inn bistand fra spesialfartøyet «RV Gunnerus», som kom nordover fra sin base i Trondheim. Dette skipet har kjørt non-stop frem og tilbake i flere dager, i området der den savnede forsvant.

«RV Gunnerus» har ROV (fjernstyrt undervannskamera) og andre avanserte instrumenter, men har likevel ikke lykkes med å finne den savnede. Søndag kveld ble oppdraget avbrutt og skipet satte kursen sørover.

Samtidig la også «RS Dagfinn Paust» kursen nordover, ettersom denne redningsskøyta normalt ligger i beredskap på Andenes. Redningsselskapet har hatt begge Vesteråls-båtene sine med i søket, der «RS Knut Hoem» har vært den mest sentrale.

Mandag skal det holdes en oppsummering av leteaksjonen, forteller innsatsleder Jørn Karlsen i politiet til nettavisen VOL. Da skal man samordne de opplysningene som nå er samlet inn fra alle de som har deltatt i søket, og sjekke om det er steder som man ikke har lett.

Mandag vil det trolig også bli fengslingsmøte i Hålogaland lagmannsrett, der politiet har krevd varetekt for 3 personer som er involvert i saken. Den omtalte 37-åringen ble ilagt 4 ukers fengsel da saken var oppe i Vesterålen tingrett torsdag, men dette har han anket til lagmannsretten, da han mener seg helt uskyldig i det som har skjedd.

To andre menn som kjørte ut samtidig fra Skipnes i en annen småbåt, skulle også til Myre, men gikk tom for bensin. Disse ringte redningsskøyta og ble plukket opp utpå morgenkvisten omkring 05.40. Det var da man også skjønte at de to i båten til Truls Johansen var havnet i havsnød.

Vesterålen tingrett ville ikke varetektsfengsel disse to fra den andre båten, da man mente det ikke er fare for at bevis vil bli forspilt, mens politiet etterforsker saken. Politiet har anket dette og de to satt derfor i varetekt gjennom helga. Lagmannsretten skal nå vurdere om det er behov for videre fengsling av de 3 mennene.

Kripos har sendt ansatte til Vesterålen og bistår det lokale politiet, ettersom man er usikker på om det kan ligge noe kriminelt bak det som skjedde. De tre mennene har gitt noe ulike forklaringen, som gjør at politiet vil holde dem fengslet til etterforskningen er kommet litt videre.

Søndag kveld tyder altså mye på at det offentlig betalte søket trappes betydelig ned. Samtidig er det på Myre samlet inn seks hundre tusen kroner for å betale de som bistår med båter og utstyr for å lete i privat regi. Pengene organiseres via ildsjeler lokalt, som sammen med familien skal forvalte disse, og ta stilling til hvordan man skal søke videre inntil den savnede er funnet.