En til med korona

Myre har fått sitt andre korona-tilfelle i løpet av helga og begge er angivelig tilreisende arbeidere som allerede sitter i karantene. Også i Sortland er det oppdaget et nytt tilfelle.

Skreisesongen står snart for døren i Øksnes og mange arbeidere kommer tilreisende fra utlandet for å jobbe her (arkivfoto).

Fiskerinæringa i Øksnes henter flere hundre sesongarbeider ved årsskiftet og nå er to tilreisende bekreftet med korona (arkivfoto).

Det er gjort mange tiltak både i næringslivet og ved grensene for å hindre at tilreisende sesongarbeidere bringer med seg korona-smitte til fiskeindustrien i nord. Likevel er det ventet at flere tilfeller av korona blir oppdaget i vinter.

Lørdag meldte Øksnes kommune at en tilreisende rumener hadde fått påvist korona, og søndag kom det melding om et nytt tilfelle av smitte. Begge disse personene er altså sesongarbeidere som allerede sitter i karantene på Myre.

Kommunelege Ellen B. Pedersen i Øksnes fortalte til Bladet Vesterålen lørdag at det er på vei omkring 100 rumenere til Myre. Mange av disse har også tidligere vært på jobb her i sesongen.

De fleste av denne gruppen er allerede ankommet Øksnes, men noen kommer også i dagene fremover. Alle får tilbud om testing og skjermet plass å bo, inntil man er sikre på at de ikke er syke.

– Så langt har vi alt under kontroll. Bedriften som har ansvar for å følge dem opp er veldig nøye, og vi har tett dialog, både for at de som sitter der har det bra og at de ikke smitter, sier Pedersen til BLV.

– Mens de er i karantene bor de i spesielle hus som kun er karanteneboliger. De får mat brakt til seg, de har enerom og er isolert fra resten av bygget, forteller kommunelegen.

Den smittede på Sortland kom med fly sørfra og tok koronatest den 17. desember. Fredag kunne kommunen opplyse om bekreftet korona-smitte. Vedkommende har lette symptomer.

Vedkommende tok ikke flybuss til Sortland, men kom altså med fly sørfra. Det er nå karantene for vedkommende og nærkontakter er varslet slik at de kan gå i karantene inntil videre.