En av tre vaksinert

Snart er hver tredje innbygger i Vesterålen vaksinert mot korona. Hadsel ligger i front med 35% vaksinerte, mens Sortland har knapt 28% som har fått sitt første sprøytestikk.

Vaksiner mot korona settes fortløpende også i Vesterålen (arkivfoto: Hadsel kommune).

Debatten går nå livlig om Nord-Norge skal avgi vaksiner, slik at Oslo og omliggende kommuner skal få ekstra doser. Dette vil trolig bli vedtatt og gjennomført.

Virkningen i Vesterålen blir da at tempoet vil gå ned i vaksineringen her, rett og slett i mangel av doser.

Til nå har de 5 kommunene i regionen fått 11.505 doser koronavaksine tildelt. Det har gitt første dose til 9.238 personer.

Hadsel har vaksinert nær 35% av sine innbyggere. Her har 2.804 fått første dose og 1.042 har dessuten fått sin andre også.

Bø, Øksnes og Andøy ligger alle rundt 30% vaksinasjon av sine innbyggere.

Sortland henger litt etter med knapt 28% som har fått vaksine.  Her har 2.923 fått første dose og 1.101 har også fått andre dose.

Av innbyggerne i Nordland så er det 71.000 som nå har fått første dose av koronavaksinen. Vel 27.000 har også fått andre dose og er ferdig vaksinert.

Intervallet mellom første og andre dose er nå øket fra 6 til 12 uker. Årsaken er å gi flest mulig den første dosen, som gir god beskyttelse.

Smitte-situasjonen i Vesterålen er ellers svært god, ettersom det ikke har vært registrert tilfeller her de to seneste ukene.

Regionen har vel 30.000 innbyggere, fordelt på 5 kommuner. Hvor mange nye doser som kommer nordover er ikke kjent, da dette varierer fra uke til uke.

Forslaget om å prioritere 24 kommuner omkring Oslo, betyr også at 319 andre kommuner på gi fra seg 35 prosent av dosene som de skulle brukt til å vaksinere folk med første dose.

Flere ordførere har reagert på denne endringen og krever at man fortsatt får vaksinedoser i forhold til folketallet.

Blant de som protesterer høyt er Tromsøs ordfører Gunnar Wilhelmsen. Han mener Ishavsbyen trenger alle doser man kan få, så raskt som mulig.