Det står kvinner bak

Fiskeværene i Øksnes vestbygd har fått sin historie fortalt i en rekke bøker. Nå slår forfatter Johannes Rørtveit fast at «det står alltid kvinner bak» i sin nyeste bok om lokalhistorien her.

Forfatter Johannes Rørtveit har vært aktiv på flere felt, men er kjent som en sentral person i gjenoppbyggingen av fiskeværet Skipnes (foto: privat).

Torsdag kommer Johannes Rørtveit til Sortland bibliotek og Sortland museum, der Ane Høyem skal «bokbade» ham. Det betyr at man får høre mye om hans nyeste bok «Det står alltid kvinner bak», som er den syvende i serien som startet med «Anna fra Vinje».

Bokbad betyr imidlertid også at forfatteren blir utfordret i samtale på scenen, slik at publikum får et mye bredere innblikk i hans forfatterskap og gjerne blir kjent med personen også.

Johannes Gunnar Rørtveit (født 6. mars 1943 i Øksnes) er nå forfatter, med fortid som lærer og fiskeoppdretter. Rørtveit vokste opp i Finnvågan på Nærøya i Øksnes, men flyttet senere til Lofoten. Han har siden 1958 bodd i Kabelvåg hvor han arbeidet som lærer i 20 år og deretter var med i tidlig fase på norsk oppdrettsnæring.

I 2007 debuterte han som forfatter med dokumentarboka «Fiskeværet Skipnes – Fortid – Nåtid – Framtid». Året etter kom den første boka i trilogien «Folket på Vinje», om folk på øyene i Øksnes vestbygd.

Johannes Rørtveit er oldebarn av Anna Serine Kristine Olsdatter, mest kjent som «Anna på Vinje». Hun er også hovedperson i den første boka og hun er blitt et symbol på «fiskerkona» i Vesterålen. «Anna» er også blitt til en statue som står på høyden over Skipnes.

Rørtveit med familie overtok det gamle fiskeværet Skipnes i Øksnes i 1985 og har deltatt aktivt med restaurering av bygningene der. Det nedlagte fiskeværet har etterhvert fått nytt liv og det siste året er det kommet opp flere nybygg som fritidsboliger.

Rørtveit har også vært initiativtaker og styreformann i Galleri Espolin i Lofoten, drivkraft bak etableringen av Lofotakviariet, samt styreleder i Lofoten kystlag i over 20 år. Dessuten har han vært aktiv i forbindelse med restaurering og bevaring av jakta «Anne Bro» og prosjektet Storvågan i Kabelvåg. Han ble i 2013 tildelt Riksantikvarens kulturminnepris for sin innsats for kystkultur.

Bokbadet er et samarbeid mellom Sortland Historielag, Sortland bibliotek og Sortland museum. Det er Ane Høyem som her skal føre ordet på scenen, sammen med Rørøtveit, og hun er ellers til daglig leder for Sortland museum.

Høyem har bakgrunn som journalist og medierådgiver med mange års erfaring fra radio og TV i NRK, der hun blant annet har jobbet med Puls og Dagsnytt, og ved distriktskontorer i Nordland og Finnmark. Hun har også vært medierådgiver i den den internasjonale hjelpeorganisasjonen Flyktninghjelpen.

Bibliografi Johannes Rørtveit:
Fiskeværet Skipnes – Fortid – Nåtid – Framtid (2007)
Folket på Vinje – En fortelling om «Anna på Vinje» (2008)
Folket på Vinje – En fortelling om «Høvedsmannen Dorius» (2009)
Folket på Vinje – En fortelling om «Kristine Amalie Maas» (2011)
Menneskeskjebner på yttersida (2013)
Folket på Vinje – En fortelling om Josef Emil Pedersen, toåringen som blei satt bort til Cesilie og Ole Danielsen (2015)
Folket på Vinje – Det står alltid kvinner bak (2018)