Ære til lokal kokk

Kokk Halvar Ellingsen (32) fra Vesterålen gikk forleden seirende ut som ny «Bondelagskokk». Prispengene skal brukes til å utvikle «Kvitnes gård» til et helt unikt konsept med lokale produkt.

Halvar Ellingsen mottok utmerkelsen under finalen til det Det Norske Måltid i Stavanger forleden (foto: Norges Bondelag).

Den nye Bondelagskokken har noen klare mål for hvordan han vil bruke stipendet på 100 000 kroner. -Jeg har en ambisjon om å få åpnet Kvitnes Gård som ligger i Hadsel kommune for å drive restaurant og overnatting. Stipendet vil bli brukt til å finslipe konseptet.

Gården ble bygd av min tipp-tipp-oldefar, og både bestefaren og faren min drev med sau. Nærheten til å produsere mat og et tett samarbeid med bønder er viktig for meg som kokk. Maten kommer til å være dypt forankret i råvarene og historien til regionen vår, forteller Halvar Ellingsen.

Årets jury, kokkene Even Ramsvik, Mette Evensen og Jørn Lie i tillegg til Bondelagsleder Lars Petter Bartnes,var enstemmig i sin innstilling av Halvar Ellingsen fra Sigerfjord i Vesterålen.

I begrunnelsen vektla de blant annet Ellingsens unike og ekte kokkestil.

«Årets Bondelagskokk har jobbet ved noen av landets beste restauranter, han lever tett på bondeyrket og har et nært samarbeid med bønder. Han har en ujålete og rustikk kokkestil og et stort engasjement for faget. Han utfordrer og skaper stadig nye kulinariske opplevelser.»

-Vi er veldig glade og stolte av å ha Halvar med på laget som Bondelagskokk. Han har en imponerende faglig bakgrunn, blant annet fra kokkelandslaget. Råvarer av høy kvalitet har alltid vært viktig for han enten de kommer fra jord, hav eller fjøs. Han lever på gård og er dermed tett på bondelivet, noe som gir årets Bondelagskokk en ekstra dimensjon, sier Lars Petter Bartnes.

I tillegg til Ellingsen var to andre sterke kandidater nominert: Thomas Valø fra Buøy Gård på Buøya nord på Trøndelagskysten og Fredric Klev, kjøkkensjef og medeier i Sellanraa Bok & Bar i Trondheim.

Vesterålingen bestemte seg allerede som 6-åring for å bli kokk. I 2009, 23 år gammel, gikk han helt til topps i Norgesmesterskapet i kokkekunst som en av tidenes yngste vinnere. Samme år, fra 2009 til 2015, var han en del av det norske kokkelandslaget. Halvar flyttet tilbake til Nord-Norge for tre år siden der han driver eget cateringfirma.

Artikkelen her bygger på en pressemelding som Norges Bondelag har sendt ut.