Stormen har løyet

Uværet som feide inn over Vesterålen og Lofoten torsdag og fredag har nå løyet ganske betydelig, men ennå fredag kveld blåser det stiv kuling flere steder. Skadene av stormen er små.

Da vinden dreide og kom fra nord ble det mye sjø og vind nord i Sortlandsundet. Bildet er fra fredag ettermiddag, ved Rema nord for Sortlandbrua.

Barneskolene i Andøy, Øksnes, Sortland og Hadsel holdt stengt fredag, da værmeldingen tydet på at det kunne bli kraftige vindkast og dårlige forhold for skolebusser og barn som selv skulle gå til skolen. Været ble imidlertid ikke så ille som man fryktet, men skolene gav uansett elevene en fridag.

Stormen varte ganske lenge denne gang, men gjorde ikke så store skader. Både veien til Nyksund og inne i selve fiskeværet ble det en del mindre skader på grunn av bølger, i kombinasjon med stor flo og sterk vind. Mye stein er slengt inn over eiendommene i Nyksund, så her blir det en del opprydding.

Bø har fått merke stormen ganske godt og fredag morgen fikk Bjørkengen gård på Straume fått merke vindens krefter. Deler av taket på ei stallbygning ble da revet av. Flere strømstolper er også knekt, slik at en del husstander har vært uten strøm i noen timer. Vesterålskraft har jobbet hardt for å utbedre feilene som er meldt inn.

På Myre blåste den ene kortveggen ut av fjøsen til Freddy Andreassen. De 160 sauene i fjøsen kom ikke til skade. -Det var vel et par vinduer som sto oppe i fjøset og en kraftig kastevind som kom, sier Freddy Andreassen til Bladet Vesterålen.

Torsdag var fergetrafikken i Lofoten og Vesterålen innstilt store deler av dagen, mens man fredag var i gang igjen på alle sambandene. Hadselbrua var stengt et par timer torsdag ettermiddag, da flo og bølger vasket steiner inn over veibanen på fyllingene.

Vindstyrken var ikke ekstrem i bebodde deler av Vesterålen, men på utsatte steder og fjelltoppene blåste det svært kraftig. Både på Ånstadblåheia ved Sortland og Trolltinden ved Andenes målte man orkan sent på kvelden torsdag.

Også lørdag vil det blåse friskt på utsatte steder i Vesterålen, men nå er man nede i grader av kuling. Dagen starter med sterk kuling (19 m/sek) på Andøya, men minker gradvis og vil på ettermiddagen spakne til liten kuling. Mer skjermede steder som Sortland, vil lørdag bare ha frisk bris mellom husene.