Bygger i Nyksund

Gunn Vottestad er kunstneren som er kjent for sine husbilder. Nå skal hun bygge hus selv, oppe i høyden over Nyksund, på stedet der hun har hentet inspirasjon og hatt flere utstillinger.

Slik vil huset til Gunn Vottestad se ut, når man står på moloen og ser opp mot høyden. I venstre bildekant er galleriet til «Nyksund Art», der Vottestads malerier stadig selges (skisse: NyksundArk, Svein E. Tøien, fargesatt av VNY)

En av Vesterålens mest kjente kunstnere er Gunn Vottestad (68) fra Myre. Hennes husbilder er svært særegne, med motiv hentet fra nordnorske lokalsamfunn. Vottestad er maler og grafiker, med en rekke utstillinger i sin karriere. Hennes bilder er innkjøpt av en rekke kommuner og fylker, store bedrifter og Dronning Sonja, i tillegg til mange privatpersoner.

Nå skal hun altså selv bygge nytt hus. Det blir en fritidsbolig med atelier, på høyden over Nyksund. Dette blir bare et lite steinkast unna Nyksund Art Gallery, der Vottestad sine bilder både har vært utstilt og solgt i flere år. Nybygget vil ikke bli likt noen av de husene Vottestad ellers har malt.

Tomten til nybygget eies av Øksnes kommune, men Vottestad har fått festet denne mot en årlig avgift på en tusenlapp. Tegningen av nybygget er gjort av NyksundArk, som er sivilarkitekt Svein Erik Tøien. Øksnes Entreprenør har sendt byggesøknad til kommunen og skal også føre opp bygget.

-Saken haster meget, skriver Lena B. Olsen i sin henvendelse til kommunen og ber om fortgang i byggesaken. Flere av naboene har godkjent byggeplanene i utgangspunktet, mens et par har bedt om betenkningstid. Så langt er det ikke kommet klager fra naboene. Øksnes Entreprenør vil gjerne komme i gang med grunnarbeidene raskt.

Slik har arkitekten tegnet Gunn Vottestads nybygg, der disse to fasadene har store vindu ut mot Nyksund havn (skisser: NyksundArk, siv.ing. Svein Erik Tøien)

Huset blir en fritidsbolig, med et mindre atelier. Tomta er på 636 kvadrat, mens bebygget areal blir på 160 kvadrat. Selve huset blir på 119 kvadrat. Bygget blir bare på en etasje, der alle funksjoner er på ett plan. Et lite atelier på 14 kvadrat blir det plass til, der Gunn Vottestad kan male og kikke ut over Nyksund og storhavet.

Søknaden til kommunen beskriver et bygg som vil gli fint inn i bebyggelsen ellers i «Vestervika» i Nyksund. Bygget og utformingen på tomta skal ikke begrense allmennhetens bruk av friområdet ovenfor. Boligen blir bygget inn mot «bratthenget» på ene siden, mens den altså får fri utsikt fra de tre andre fasadene.

Dette nybygget blir nå et i rekken av nye prosjekt i det tidligere fiskeværet. Nyksund har virkelig blomstret opp de senere år, med nye kafeer, galleri og andre tilbud for turister. Stadig flere bor fast på stedet hele året, i motsetning til det som skjedde da fiskeværet ble fraflyttet på 1970-tallet.