Bø tørrest i landet

Sommeren i Vesterålen har vært fin og på NRK nyheter i kveld ble Bø utropt til det tørreste stedet i Norge med kun 50 millimeter nedbør. Bø skiller seg også ut mot naboene i regionen.

Slik så det ut på NRK nyheter da værmelderen annonserte at Bø var tørrest i Norge denne sommeren (foto: skjermdump NRK).

Årsaken til Bø kommer så godt ut av nedbørstatistikken er at det kun ble målt 12 millimeter regn i juni måned ved målestasjonen her. Juli hadde 38 mm og dermed kom man summert opp i 50.

Dersom man regner med august også er Bø fortsatt et av de tørreste stedene, da det kun ble registrert 16,6 millimeter til denne måneden. Summen for de 3 feriemånedene ble dermed ikke mer enn 66 millimeter for Bø.

Målestasjonene for nedbør i Vesterålen er ikke så mange, men om man ser på Kleiva ved Sortland regnet det mye mer der i sommer. Juni hadde 28 mm og juli 64, slik at sommeren ved Kleiva hadde 92 millimeter nedbør.

Andenes hadde også mye mer regn enn Bø. Her målte man 32 mm i juni og 64 i juli, slik at måleren ved flyplassen viste 96 millimeter regn i sommer. August ble skikkelig våt på Andøya og da kom det hele 86 millimeter til.

Norges våteste sted i sommer er visstnok i Etne, da man her noterte utrolige 853 millimeter regn i juni og juli. Det er altså 800 millimeter mer enn Bø i Vesterålen.

Ser man på temperaturene i Vesterålen var det ganske bra både i Bø og nabokommunene. Bø hadde flere dager med over 20 varmegrader og på Kleiva målte man 25,7 som den varmeste dagen i sommer den 8. august.