Blandede følelser
-Selvsagt er vi glad for innsamlingen og en halv million kroner, men vi ville blitt enda mer tilfreds om den omkomne var blitt funnet. Å finne en savnet person er første prioritet for oss alle.
Generalsekretær Rikke Lind i Redningsselskapet er glad for giverviljen lokalt i Vesterålen, men håper mest at den savnede blir funnet (foto: RS, Espen Solli).
Dette sier generalsekretær Rikke Lind i Redningsselskapet til Vesterålnytt. Hun og ledelsen har fått med seg både ulykken i Øksnes og den utrolige responsen som har vært lokalt. -Det er vanskelig å være glad i en situasjon som dette, sier Lind, men takker alle giverne på vegne av Redningsselskapet. -Våre tanker går til de pårørende, sier Rikke Lind.
Omkring 2.000 personer har gitt et bidrag i giveraksjonen som ble satt i gang etter at 23 år gamle Truls Henrik Johansen forsvant på sjøen, et sted mellom Skipnes og Skogsøya natt til fredag. Redningsskøyta med base på Myre rykket ut og har deltatt i søket etter den savnede etterpå. Også redningsskøyta fra Andenes har deltatt.
Regionleder i nord for Redningsselskapet, Arild Braathen, har svært delte følelser for det som har skjedd. -Bakgrunnen her er en tragisk ulykke. Først og fremst håper jeg inderlig på vegne av oss alle at Truls Henrik blir funnet. Det å miste noen på havet, uten at de blir funnet, vet bare de som har opplevd det hvordan det er, sier Braathen til Vesterålnytt.
-Jeg er rørt over den omsorgen som vises og at folk støtter redningsskøytenes viktige arbeid. Akkurat nå synes jeg likevel det viktigste er at han blir funnet, så i denne sammenheng er innsamling av penger nesten av underordnet betydning, sier Arild Braathen.
RS Knut Hoem har deltatt i søket etter Truls Johansen også på tirsdag. Sporingen fra AIS-senderen viser hvilken rute redningsskøyta har hatt, mellom øyene i Øksnes vestbygd.
-Det er første gang vi opplever en slik innsamlingsaksjon som dette for Redningsselskapet, forteller Rikke Lind. -Redningsselskapet får vel ti prosent av inntektene fra innsamlede midler og det er et viktig bidrag til driften. Å få inn en halv million slik på et par dager, er helt unikt, forteller generalsekretæren.
Innsamlingen ble startet i Øksnes, men spredte seg raskt til hele Vesterålen. Det har vært givere også fra Lofoten og fra hele Norge, etterhvert som aksjonen er blitt kjent gjennom Facebook. Tirsdag kveld hadde 2.015 personer bidratt med til sammen 508.000 kroner til Redningsselskapet.
Lokalt på Myre har man imidlertid satt i gang en annen aksjon i kjølvannet av den første. Nå samles det inn penger slik at familien til Truls Johansen skal kunne dekke utgifter til videre søk. Når den offentlig betalte søkingen er avsluttet, vil det påløpe kostnader lokalt som må dekkes.
Mer enn 350 personer har delt oppfordringen om denne innsamlingen via Facebook, der pengene settes inn på konto i bank via Vipps eller direkte innbetaling. Det er også her kommet inn betydelige beløp, som skal brukes til å dekke kostnader med den videre letingen etter den savnede. En av de som har tatt initiativet her er Glenn Hansen.
Tirsdag var det mange med i søket. -I dag har det vært skodde og mye nedbør, likevel er det mange som er ute og bidrar. Det er to redningsskøyter og det søkes også i strandlinja langs land med bruk av vannkikkert. I tillegg gjøres et nærsøk opp mot land, på øyer, holmer og skjær. Det er ikke et enkelt arbeid, og der gjøres en stor innsats, sier lensmann Johnny Holen i Øksnes til nettavisen VOL.
Lokalt på Myre har det vært et stort engasjement. Mange frivillige har meldt seg for å delta og blant lokale fiskere har flere vært ute og deltatt i aktivt søk med egne båter. Onsdag håper man et nytt fartøy kommer, som har en avansert undervannsrobot. Det er andre i Øksnes som også har tilsvarende utstyr, som Andrè Reinholdtsen med båten «Viljar», og disse har allerede tirsdag vært i aksjon.