Alvorlige siktelser

Politiet mener de 3 kameratene til savnede Truls Johansen ikke har gitt riktige opplysninger omkring ulykken, og har derfor reist alvorlige siktelser mot dem og krevd varetektsfengsling.

I dette området, et sted utenfor Tinden i Øksnes, er Truls Johansen savnet etter en båttur natt til fredag. En intens leting har så langt ikke gitt resultat (arkivfoto).

En mann i midten av 30-årene ble torsdag siktet for «uaktsomt drap eller å ha hensatt savnede i en hjelpeløs tilstand». Vesterålen tingrett avsa fredag morgen kjennelse i saken og han ble dømt til 4 ukers varetekt, slik politiet hadde ønsket.

To andre ble også siktet i samme sak, da for å «ha hensatt savnede i en hjelpeløs tilstand, eller medvirkning til dette».

Først var det opplyst fra politiet at alle 3 var siktet for «uaktsomt drap», men torsdag kveld opplyser politiadvokat Kay-Rønning Nyvold til VG at siktelsene mot de tre er endret.

Alle de tre mennene som nå er siktet i saken stiller seg uforstående til politiets anklage. -Min klient nekter straffeskyld og stiller seg uforstående til siktelsen, sier advokat Stian Paulsen til Vesterålnytt. Han er forsvarer for den ene av de tre.

– Det er klart at han tar dette tungt. Han erkjenner ikke straffskyld, og stiller seg avvisende til siktelsen mot seg, sier advokat Hanne Elise Skare til NRK Nordland. Hun er forsvarer til en av de andre siktede.

Den tredje mannen har advokat John-Petter Karlsen som forsvarer, og her er reaksjonene likelydende med de to andre.

Saken ble fremmet for Vesterålen Tingrett torsdag ettermiddag, og det var sent på kvelden fortsatt ikke kommet noen avgjørelse fra retten. De 3 mennene ble pågrepet av politiet allerede onsdag ettermiddag.

– Vi tror at de tre siktede har informasjon som kan forklare oss hvorfor vi ikke finner den savnede, sier etterforskningsleder Anne Margrethe Kleczka til NRK. Hun forklarer hvorfor politiet har tatt ut en såpass alvorlig siktelse.

– Vi vet at de tre siktede har vært i umiddelbar nærhet av mannen som nå er savnet. Vi mener at de kan si noe om hva som har skjedd. For politiet er det viktig å finne ut hva som skjedde, og hva de vet, sier hun. De tre mennene har forklart seg til politiet, men Kleczka ønsker ikke å gå inn på hva som ble sagt i de enkelte avhørene.

En varetektsfengsling vil kunne gi nødvendig tid og rom til å kunne fastslå om det er en ulykke eller om det har foregått en kriminell handling.