Berget seg i snøskred
Alle de 7 som ble tatt av snøskred på Geitgaljen på Austvågøya berget seg, men en ble sendt til sykehus med bruddskade. NVE har sendt gult farevarsel for skred i Vesterålen og Lofoten.
Rita Elin Holst fra Svolvær var på Geitgaljen 1. mai og tok dette bildet. Toppen ligger på 1.085 meter over havet (foto: Rita Elin Holst).
Fjellet Geitgaljen ligger på grensen mellom Hadsel og Vågan kommune på Austvågøya og nærmeste tettsted er Liland ved Austnesfjorden. Dette er er populært fjell for det som ønsker «toppturer» og her er toppen 1.085 meter over havet.
Skredet gikk lørdag formiddag og 3 av de 7 ble først meldt savnet. Turfølget fikk imidlertid raskt rede på alle 7, slik at en større redningsaksjon kunne avblåses ved 14-tiden.
NVEs varslingstjeneste Varsom har sendt ut gult farevarsel for snøskred for Lofoten og Vesterålen. -Men det betyr ikke dermed at faren er liten, sier vaktleder ved snøskredvarslingen Varsom, Karsten Müller, til NRK.
Lørdag var det sol og finvær i Vesterålen og Lofoten, og dette lokket mange ut på toppturer i regionen. Med samme vær søndag kan det bli flere, selv om det er nasjonaldagen.
– Dette skredet er et middels til stort skred, som er innenfor faregrad to. I disse tider er det vanskelig å vite hvor mye solen kan påvirke. Noen steder kan det bli for mye oppvarming, og derav mye spenning i snøen, sier Müller.
– Skadepotensialet var stort her, men de har vært heldige. De involverte har åpenbart gjort en god jobb med å komme seg ut av området så raskt som de gjorde, roser operasjonsleder Ivar Bo Nilsson.
Operasjonslederen reagerer likevel på vurderingene enkelte gjør.
– Vi er i ei uvanlig tid, og det er lenge siden vi har hatt så mye snø på denne tide når sola begynner å bli såpass sterk. Folk tenker kanskje at de har gått i sånne forhold før, men jeg håper folk tenker seg ekstra godt om.
Mens politiets patrulje var på stedet med blålys på bilen og Sea King-helikopteret hang i lufta, kom andre skigåere og spurte om de snart kunne få gå opp i området.
Selv om farenivået ligger på nivå to i Vesterålen, minner Hovedredningssentralen om at skred kan løses ut da også. Ifølge snøskredvarslinga skal man ved farenivå to, være varsom i bratt terreng midt på dagen. Man skal også være obs på at det finnes et vedvarende svakt lag som kan gi store skred.