Alle gikk på grønt

Som ventet sa andværingene kraftig ifra ved valget. SP fikk 72% av stemmene, mens Høyre endte med fattige 2,6%. Og det ble grønt over hele Vesterålen denne gang.

Willfred Nordlund (29) fra Sortland kan notere tidenes beste resultat for Senterpartiet i Vesterålen, og nå tar han plass på Tinget (foto: Senterpartiet).

Stortingsvalget i Nordland gav 2 mandater til Senterpartiet, slik at både Willfred Nordlund og Siv Mossleth (50) får plass på Tinget fra i høst. Opptellingen viste ved midnatt at partiet får 18,6% av stemmene i Nordland. Det er fremgang med 12% i forhold til 2013-valget.

Arbeiderpartiet faller kraftig tilbake og mister to av sine 4 plasser på Stortinget. Et resultat i Nordland på 26,1% betyr at man mister 9% av stemmene i dette fylket. Eirik Sivertsen (46) og Åsunn Lyngedal (49) får de to plassene for Nordland AP på Tinget.

Mona Fagerås (45) fra SV ser også ut til å komme inn med fast plass. SV ender med nær 7% av stemmene og det er fremgang med 1,7% fra forrige valg.

Vesterålen får to personer på kommende Storting, ettersom Willfred Nordlund får selskap av Kjell-Børge Freiberg (FrP) fra Hadsel. Fremskrittspartiet går tilbake 2,3% og ender på 16,6% av stemmene. Det sikrer plass til Freiberg (46) og Hanne Dyveke Søttar (52).

Høyre i Nordland får inn to på Tinget med lofotingen Jonny Finstad (51) og Margunn Ebbesen (55). Høyre får 20,3% av stemmene i Nordland og det er bare en prosent under resultatet fra 2013.

Utslagene lokalt i Vesterålen er altså store. Det er SP som knuser alle i Andøy, der AP er nede i 7,6%, Høyre i 2,6% og FrP i 5,5%. Her er det åpenbart en protest mot de store partiene som sikret flertall på Stortinget for å legge ned Andøya flystasjon. SP stemte imot og får nå 72% oppslutning i Andøy, der SV blir tredje størst med 5.8%.

Tallene for Bø kommune viser også en klar grønn fremgang. Her får SP 35,9% av stemmene, mens Høyre (ordfører Sture Pedersens parti) ender på 11,2%. AP i Bø får 20,5% og FrP ender på 18,7% ifølge tallene ved midnatt. SP er altså desidert størst i Bø for øyeblikket.

Øksnes viser samme tendens. Her er tallene 27% for SP, mens FrP ender som nest største parti med 20,2%. Ordfører Karianne Bråthens parti, AP, får 19,3%, mens Høyre ender på 16,6%. Tilbakegang for alle altså, bortsett fra SP som virkelig viser muskler.

Selv i Hadsel blir SP større enn Arbeiderpartiet, om enn bare med et nødskrik. SP får 25,4% av stemmene, mens AP får 24,3%. Kjell-Børge Freiberg (FrP) får bare 18,5% av stemmene på hjemmebane, mens Høyre ender på 13,6%.

Willfred Nordlund og SP blir desidert størst i Sortland denne gang. 24,9% av sortlendingene stemmer frem Willfred til Tinget og det er ny rekord for SP. AP går tilbake til 20,2%, mens Høyre ender på 19,5%. FrP gjør et brukbart valg i Sortland og får 16,5% denne gang. Rødt og SV har litt fremgang i Sortland, men det er altså likevel SP som er den store valgvinneren.