Advarer mot nye gressbranner

Både i Lofoten og Vesterålen har det vært en rekke uheldige gress- og bråtebranner de to siste ukene. Akkurat nå, torsdag ettermiddag, brenner det på Myre, der en gressbrann er kommet ut av kontroll på Vedhøggan. Både politi og brannvesen er på plass.

Skogbrann

Selv om det har kommet litt regn, er det fortsatt stor fare for gress- og skogbrann i Lofoten og Vesterålen (arkivfoto).

Gressbrannen på Myre er straks slukket, melder brannvesenet, som fikk kontroll på situasjonen ganske raskt. Øksnes brannvesen fikk melding ved 3-tiden torsdag ettermiddag, og rykket ut sammen med politiet. En times tid senere kunne man melde om kontroll og utsikt til snarlig slukking. Dette skjer bare to dager etter forrige hendelse i Øksnes, da man tirsdag hadde en bråtebrann som kom ut av kontroll ved Instøya i Alsvåg.

Søndag 1. mai var det gress- og lyngbrann på Gapøya, ytterst i Godfjorden. Øya tilhører Kvæfjord kommune og avstanden til Borkenes og Sortland er såpass stor at man valgte slukking med helikopter. Det var 40 mann med i slokkingsarbeidet, men nokså ulendt terreng oppover fjellsiden på øya. Man valgte derfor å be om helikopterbistand. Først skulle et sivilt helikopter i aksjon, men fikk tekniske problem. Deretter kom Forsvaret til unnsetning og etter 2-3 timer var brannen på Gapøya slukket.

To dager før dette, altså fredag 29.april, brant det på nevernes i Sortland. Da gikk både et par eldre campingvogner, en gammel fjøs og en båt med i brannen. Også her startet det med en gressbrann som spredte seg ukontrollert.

Dagen før var det brann på Kvitnes i Hadsel, der gress og lyng brant. Her var det fare for et hus, men man fikk ilden under kontroll før det oppstod skader. Også på Ånstad ved Sortland var det en brann, der en sjå gikk tapt.