499,- Skagen Bodø

FlyViking dropper Lofoten og satser på ruter til og fra Vesterålen. Bookingen er startet allerede og prisen er nå 499,- fra Skagen til Bodø, med første tur satt opp den 12. juni i sommer.

Snart får Widerøe en konkurrent på Skagen flyplass, når FlyViking starter opp fra 12. juni. Prismessig skiller det svært mye mellom de to selskapene (fotomontasje).

Det ble nylig kjent at cirka 2.000 passasjerer totalt sett har reist med flyselskapet siden oppstarten i slutten av mars. -Jeg er veldig fornøyd så langt. Vi skal fly oss inn i markedet og kan ikke si noe annet enn at jeg er veldig fornøyd så langt, sier Ola Giæver til Avisa Nordland.

Det var tidligere lagt opp til en rute mellom Svolvær og Tromsø, men denne blir foreløpig ikke igangsatt. -Jeg har hatt enormt med henvendelser fra Vesterålen, forteller styreleder og flykaptein Ola Giæver til Bladet Vesterålen. Dermed satser man heller på Stokmarknes, som en mellomlanding mellom Tromsø og Bodø.

-Vi synes det er litt tynt grunnlag enda å gå inn på Svolvær, sier direktør Stein Terje Dahl i flyselskapet til Lofotposten. Selskapet vil foreløpig ikke starte noen rute til Lofoten, slik man tidligere har sagt.

Dermed blir det altså Skagen flyplass som blir den neste i programmet til FlyViking. På deres nettside er booking allerede åpnet med føret rute kl 14.15 fra Stokmarknes til Bodø. Prisen er satt til kr 499,- og dermed legger man lista langt under konkurrenten Widerøe. Det blir to avganger fra Skagen sørover, mens den blir en nordover til Tromsø.

Til Tromsø har man åpnet for 3 ulike prisklasser, med 499,- for den laveste, 799,- for «EasyGo» og 999,- for «Superflex». Dermed vil altså FlyViking ha samme system som Widerøe med flere prisklasser, der vilkårene er litt ulike for billettene. Uansett ligger prisene her langt under dagens nivå hos Widerøe.

Stokmarknes lufthavn er unntatt fra det statlige kjøpet av flyruter «FOT», der man via anbud gir betydelige subsidier til de småflyplassene som har lavest trafikk. Svolvær er en av disse. Dette betyr også at hvem som helst kan fly fra Stokmarknes, og fastsette priser og tilbud helt på egen hånd. Når FlyViking kommer inn, står dermed Widerøe helt fritt til å justere ned sine priser, slik at man kan matche nykommeren.

Uansett vil trolig Vesterålens flypassasjerer nå bli vinneren, ettersom prisnivået på Skagen trolig vil falle betydelig i løpet av sommeren. Eneste «skjær i sjøen» er antall fly til disposisjon hos FlyViking. Man har ennå bare 2 fly klare til drift, men får det tredje om et par uker og deretter venter selskapet enda flere utover høsten. Foreløpig er altså selskapet litt sårbart for tekniske feil, slik man nylig hadde og måtte kansellere en del ruter mens flyet var på verksted.

Ifølge Giæver vil man i løpet av august eller september kunne ha 5 fly i lufta. -Vi venter fly nummer tre om to-tre uker, sier han til AN.

En av de som gleder seg over det nye tilbudet er tidligere ordfører i Hadsel, nå statssekretær, Kjell-Børge Freiberg. Han skriver i dag på sin Facebook-side en kritisk kommentar til dagens ordfører i Hadsel, Siv Dagny Aasvik (AP), som nylig etterlyste FOT-tilskudd til Skagen flyplass: -I dagens BLV er overskriften at monopolet er brutt og derfor er det en gledens dag for Vesterålen. Takk og pris for at Skagen kan flys kommersielt. Det betyr konkurranse og trolig billettpriser vi fortjener, skriver Freiberg.

Freibergs kommentar får straks etter en replikk fra statssekretær Tom Cato Karlsen i Samferdselsdepartementet. -Spennende! Og interessant at AP, som i posisjon var de som fjernet statstilskuddet til flytilbudet på Skagen i sin tid, nå i opposisjon krever at tilskuddet gjeninnføres. Hardbarkede populister, spør du meg. Og ved en gjeninnføring av statstilskuddet, ville ikke FlyViking fått mulighet til å konkurrere på flyrutene til/fra Skagen, for da ville Widerøe hatt enerett på å fly, mener Karlsen.