24 smittet i VeLo

Status for koronavirus i Vesterålen og Lofoten var påskeaften at 24 personer har bekreftet smitte, med 14 i Lofoten og 10 i Vesterålen. Ingen er innlagt på sykehus. Flere titalls er i karantene.

Har du symptomer på koronavirus så bør du ringe lege. Hoste, hodepine og feber er noen av tegnene (arkivfoto).

Offisielle tall fra kommunelegene i Vesterålen og Lofoten viser at det påskeaften var 24 med bekreftet smitte av koronavirus. I tillegg kan det være en del som har lette symptomer og ikke er blitt testet, samt personer som oppholder seg andre steder i landet.

De siste tilfellene er påvist i Sortland og Vestvågøy, og her kan ikke de smittede peke på en bestemt kilde. Personene har heller ikke vært på reise. De er derfor trolig smittet lokalt i sin egen hjemkommune.

Påskeaften var det påvist 14 tilfeller av koronavirus i Lofoten, med 3 i Vågan kommune, 7 koronatilfeller i Vestvågøy og 4 i Flakstad. Hadsel har 5 tilfeller og det samme i Sortland kommune. Flere titalls personer er satt i karantene og isolasjon som følge av dette og man tester bredt.

-Smitten som er påvist lar seg vanskelig spore, noe som medfører at koronaepidemien i våre to kommuner nå defineres som å ha gått over i fase 2, etter Folkehelsinstituttets inndeling, skriver kommuneoverlegen i Vestvågøy i en pressemelding.

To pasienter i Sortland testet 10. april positivt på covid-19. Pasientene ble diagnostisert ut fra symptomer. Dette er ikke importert smitte og de er antatt smittet lokalt. Pasientene er i grei form og sitter nå i isolasjon etter gjeldende råd og tiltak fra Folkehelseinstituttet, forteller kommuneoverlege Mette Røkenes i en pressemelding.

Det er iverksatt smitteoppsporing blant alle som har vært i kontakt med pasienten og de som har vært i nærkontakt med pasienten blir satt i karantene.

-Det er viktig i tiden fremover at alle som får symptomer på luftveisinfeksjon holder seg hjemme for å unngå å smitte andre, uansett hvilke virus som er årsak til symptomene. Hvis det er behov for legekontakt er legevakten på Stokmarknes åpen hele påsken. Husk å ringe da pasienter med denne type symptomer ikke skal møte opp på legevakten uten avtale.

Vil minne alle på at vi er inne i en tid hvor sosial distansering og gode håndvaskrutiner er viktig. Sosial distansering over tid kan være vanskelig for mange, så det er fint å ringe hverandre og holde kontakt på denne måten, påpeker kommuneoverlege Røkenes.

En av de lokale som har fått påvist koronavirus er Petter Hansen fra Sortland. Han forteller til Bladet Vesterålen at hans viktigste symptom var at både smaks- og luktesansen forsvant. Han er ellers i greit form.

– Jeg er veldig usikker på hvor smitten har kommet fra. Jeg har holdt meg for det meste heime siden restriksjonene ble innført, forteller Hansen til Bladet Vesterålen.

Vesterålnytt har snakket med flere andre som har påvist koronavirus og disse forteller om ulike utslag av sykdommen. Smak og lukt sier alle ble borte, og noen forteller om både feber og utmattelse. Ingen av disse har hatt problemer med lungene.

En av de smittede i Lofoten forteller til «Lofotposten» om alvorlig sykdomsforløp, men ikke kritisk. Vedkommende vil være anonym.

– Det har vært ei tøff tid. Tok kontakt etter ca. 10 dager med legevakta siden jeg hadde høy feber på rundt 39 hver dag. Vondt i ledd, brystet og tungpustet. På legevakta ble det påvist lungebetennelse og tatt koronatest som viste seg å være positiv. Har etter dette vært isolert på et rom slik at jeg ikke smitter andre i huset, forteller hen.

Hen opplyser å ha tatt medisin, og føler seg bedre for hver dag nå. – Vil samtidig oppfordre alle som er i karantene til å ta det seriøst. Du kan være smittet uten å bli alvorlig syk. Ved å være i karantene hindrer du at folk som er i risikogruppen blir smittet, slår hen fast overfor Lofotposten.

Nordlandsykehuset har totalt 5 pasienter med korona, og disse er innlagt ved NLSH Bodø. Dessuten har 5 ansatte påvist sykdommen og 67 ansatte er satt i karantene.