2.200 gjester på kjøl

Sortland hadde lørdag besøk av et cruiseskip med hele 2.200 passasjerer, og det 250 meter lange skipet er største passasjerbåt som noen gang har gjestet Sortland havn.

Cruiseskuipet Aida Luna hadde ingen mulighet til å passere under Sortlandbrua. men kom inn Hadselfjorden før man la til kai (foto: Sortland havn Kf).

Vesterålen Cruiseport setter dermed rekord for det største fartøyet som noen gang har besøkt Sortland havn. Fartøyet tilhører den såkalte Sphinx-klassen og er bygd ved Meyer Werft i Tyskland. M/S AIDAluna ble sjøsatt i 2009, er 252 meter lang og har en bredde på 32 meter.

Skipet blir liggende midt i sentrum til glede for passasjerer, mannskap, byens næringsliv og fastboende. For å feire rekorden slo Sortland Musikkforening an tonen under anløpet og ønsket både mannskap og passasjerer velkommen til Vesterålen.

Når så mange turister ankommer samtidig er det et stort apparat som settes i sving for å dekke ønsker og behov for alle. I tillegg til jobben som gjøres på kaia og i havna, er det en rekke bedrifter i nærheten som tar imot større og mindre grupper av besøkende.

Selskapet «Visit Vesterålen» stod klar med aktivitetsliste for opplevelser i regionen. De har dessuten med seg 3 opplevelsesselskap, Adventure 4 Life, Discover Vesterålen og Enjoy Øksnes. Disse har ansvar for å skreddersy innholdet i de turene som tilbys gjestene, inkludert transport, guider, stoppesteder, historier, mat og drikke, som i sum utgjør en opplevelse for gjestene.

Flere charterbusser stod oppstilt på kaia da passasjerene fra Aida Luna kom i land. Noen la turen ut til Skipnes i Øksnes vestbygd (foto: Sortland havn Kf).

– For Vesterålen som turist-destinasjon er det gledelig å se at flere opplevelsesselskaper kommer til. Av hensyn til både utviklingen av turistindustrien, og ikke minst muligheten til å vise fram alt det flotte vi har å tilby tilreisende, sier havnesjef Rune W. Monrad i Sortland havn Kf.

M/S AIDA Luna er på et 17 dagers “Highlights at the Polar Circle”-cruise. Cruiset startet i Kiel den 24. juni, og Sortland er det 9. stoppestedet på turen. Skipet kommer fra Tromsø, og skal videre til Bergen før passasjerene er tilbake i Kiel igjen.

På dette cruiset vil dermed turistene da ha vært innom både Orkenøyene, Island og Svalbard, samt fastlands-Norge.  – Vi oppfordrer ellers både tilreisende og fastboende å ta turen ned til havna for å ta del i besøket når slike cruiseskip anløper, sier havnesjef Monrad.