Valgt til Sametinget

For første gang vil Vesterålen bli representert på Sametinget, ettersom Arild Pettersen Inga (AP) nå er valgt inn for Vesthavet krets. Han blir av av Arbeiderpartiets delegater.

Arild Inga har markert seg i lokalpolitikken i Sortland gjennom mange år og sitter som representant for AP i kommunestyret og driftsutvalget.

Ved sametingsvalget ble Norske Samers Riksforbund (NSR) den klare vinner og har fått 26,9 prosent av stemmene. Det gir NSR 16 mandater og gir dem dermed den største gruppen.

AP hadde håpet på et bedre resultat og ville ha Ronny Wilhelmensen som president for Sametinget. Deres gruppe blir nå på 9 representanter, og det blir for lite til å få styringen.

NSRs store framgang betyr nok at tidligere sametingspresident, Aili Keskitalo, kan gjøre comeback. Hun trakk seg i fjor som følge av mistillit fra flertallet på Sametinget, og AP kunne overta ledervervet.

Det fulgte en opprivende strid etter dette, som blant annet medførte at APs Helga Pedersen trakk seg helt ut og ikke ville stille til valg igjen. Arbeiderpartiet ble nå Sametingets nest største parti med 17,1 prosent av stemmene.

Partiet til Nordkalottfolket får 3 mandater og Senterpartiet kommer inn med 2. Fremskrittspartiet, Guovdageainnu Dálon searvi, Høyre, Johttisápmelaččaid listtu, Árja og Åarjel-Saemiej-Gïelh får en representant hver.