Storvestre vant fram

Den utflyttede sortlandværingen Rikard Storvestre gikk i forrige uke kraftig ut mot konsernsjefen i Norske Skog, etter at toppsjefen solgte alle sine aksjer i egen bedrift, slik at kursen raste på børsen. Storvestre er tredje største aksjonær i Norske Skog. Ikke mange dager etter trakk konsernsjef Sven Ombudstvedt seg frivillig, uten noen «fallskjerm».

En ny mann er allerede på plass i toppen av papirprodusenten og det førte også til at aksjekursen løftet seg litt igjen. Kraftsalven fra Rikard Storvestre ble åpenbart lagt merke til, etter helsides oppslag i Finansavisen. Storvestre sitter fortsatt på aksjene sine, og med dagens kurs kan han risikere et tap på opp mot 15 millioner om ikke kursen løfter seg videre.

Største aksjonær i Norske Skog er et fond forvaltet av GSO Capital Partners. Onsdag har dette selskapet solgt snaut 1,47 millioner aksjer i Norske Skogindustrier til 1,13 kroner per aksje. Etter salget sitter GSO på døyt 60,5 millioner aksjer i selskapet, tilsvarende en eierandel på 21,69 prosent. Storvestre eier vel 3%. Goldman Sachs & Co er nest største aksjonær, med ca 8% av aksjene.

Norske Skog-aksjen falt 30,2 prosent den 26. april, etter at Ombudstvedts aksjesalg ble kjent. Dagen etter fortsatte aksjen ned ytterligere 38,7 prosent til 95 øre. Fredag endte aksjen på 99 øre på Oslo Børs.

For aksjonærene er imidlertid dette bare den siste smellen i en lang nedtur som har vart over mange år. Så sent som i januar lå aksjen på rundt tre kroner. I dag omsettes NSG-aksjene for litt over 1 krone. En rekke norske bedrifter og skogeiere er småaksjonærer i selskapet, som en gang var et av Norges største og viktigste bedrifter.