Sandberg til Melbu
Fiskeriminister Per Sandberg ønsker å diskutere og informere om pliktsystemet og inviterer til folkemøte på Melbu i kveld. Det er samtidig tillyst protester og fakkeltoget samlet over 400 personer.
Per Sandberg er ikke redd for å møte til heftig debatt, og det blir det kanskje på Melbu skole i kveld. Fiskeriministeren vil her fortelle sitt syn på trålernes plikter for levering, mens det trolig blir kraftig mobilisering lokalt for å protestere (fotomontasje VNY).
Over 400 personer gikk i dag i protesttog på Melbu mot fiskeriminsiter Per Sandbergs forslag om å løse trålerpliktene. Møtet på Melbu skole samlet en fullsatt aula med samme antall personer, med mange lokalpolitikere fra Vesterålen og andre engasjerte fra fiskeri og næringsliv.
– Mitt håp er at vi under dette møtet kan ha en faktabasert diskusjon. Her vil jeg redegjøre for hvorfor regjeringens forslag om å fjerne pliktene vil styrke Nord-Norge. Det er bred enighet om at vi har et pliktsystem som ikke gagner Nord-Norge. Regjeringens forslag vil tjene kystsamfunnene bedre enn pliktene har gjort, sier Sandberg i en pressemelding i forkant av dagens møte.
Fiskeriministeren ønsker også å arrangere folkemøter i Hammerfest og Vardø.
– Regjeringen vil ha trygge arbeidsplasser i denne næringen. Da trenger vi en lønnsom sjømatindustri, og det vil våre forslag bidra til. Jeg har respekt for at ikke alle er enige i dette, men jeg håper at vi gjennom folkemøtet kan få alle fakta på bordet. Og jeg håper så mange mulig møter opp for å diskutere denne viktige saken, sier Sandberg.
Via Facebook er det mobilisert til fakkeltog for å vise motstand mot forslagene fra Regjeringa og Sandberg. Nær 80 personer har på forhånd sagt de vil stille opp, men trolig blir det langt flere i dette toget. Melbu og omegn lokalutvalg oppfordrer befolkningen i Lofoten og Vesterålen til å stille på folkemøte nevnte dato. -Vi møtes på Melbu fergakai og går i fakkeltog opp til Melbu Skole, lyder oppfordringen fra Mats Uppman, som er en av initiativtakerne.
-Fiskeriministeren kommer med argumenter om å frata lokalsamfunnet retten til torskekvoter og kravet om aktivitets og bearbeidingsplikten som Melbu-samfunnet er avhengig av. Saka skal opp i Stortinget allerede i juni. Vårt svar må være tydelig, sier Uppman.
-Som mange kjenner til har jeg, grunnet min kjennskap og min erfaring gjennom 50 år til næringen, på sjø og land, engasjert meg mye når det gjelder fiskeriene og bekjentgjort historien omkring denne, grunnet myndighetenes liten forståelse for denne viktige næring, sier Roald Mathisen som har jobbet mange år i trålerselskapet Havfisk AS.
-Æ håp at aille såm kain krype å gå møt opp, førr å vis ka vi mein om regjæringas feskeripolitikk. Dettan e kanskje det vektigaste møte såm har vært holdt på Melbu i nyere tid. Å det gjeld ikkje bære Melbu, det gjeld en heil landsdel, er det klare oppfordringen fra Roald Mathisen.
-Fisken eies av folket og skal forvaltes til beste for folket, sa Mathisen til NRK Nordland i forkant av arrangementet.
-Det er ikke riktig slik Arbeiderpartiet sier at vi vil ta fisk fra kystflåten og gi til trålerne, sa fiskeriminsiter Sandberg til NRK, da han ble intervjuet i havna. -Det er det motsatte vi foreslår, sier han. Sandberg mener det nå er viktig å få frem fakta omkring forslagene som ligger til behandling og at flere da vil forstå at dette er positive tiltak.
Under møtet på Melbu var både ordfører i Hadsel, Siv Dagny Aasvik, og ordfører i Vestvågøy, Remi Solberg, fremme med korte innlegg der man advarte sterkt mot forslagene som er lagt frem fra regjeringa. Det gjorde mange andre også.
Fiskeriminister Per Sandberg holdt selv et engasjert innlegg der han gikk sterkt i rette med kritikerne. Han mener at mange i debatten blander flere saker og dermed kommer med uriktige argument. -Kystflåten er sikret sin andel av torsken. 70% av fiskekvoten skal fortsatt ligge hos kystflåten, påpekte Sandberg.
-Selv om vi fjerner «aktivitetsplikten» så er Havfisk AS pålagt å drifte 5 anlegg, sa Sandberg.